I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

Andersson Mari, m.fl., Inkomstskattelagen – En kommentar. Del I–II. Norstedts Juridik, 9 upplagan, 2009, 1 811 sidor.

Denna kommentar behandlar inkomstskattelagen utförligt, paragraf för paragraf. Förarbeten och rättsfall redovisas under särskilda rubriker, liksom hänvisningar till annan litteratur. Det finns också nycklar till var respektive bestämmelse finns i tidigare skattelagstiftning.

Broberg Anette & Svensson Ulf, Byte av företagsform – skatt och redovisning. Björn Lundén Information, 8 upplagan, 2009, 244 sidor.

Den här boken är en översikt av de skatteregler som gäller vid företagsombildning. Det redogörs även för hur ombildningen ska hanteras i redovisningen.

Fabio, Massimo, Customs Law of the European Union. Kluwer, 2009, 724 sidor.

Detta arbete, som är publicerat som en lösbladsvolym, behandlar EG:s tullrätt och andra regler som har beröringspunkter med den gemensamma tullunionen.

Påhlsson Robert, Företagens inkomstskatt. Iustus förlag, 4 upplagan, 2009, 146 sidor.

I denna bok behandlas de grundläggande reglerna för inkomstbeskattning av företag. Utgångspunkten är företagets eget perspektiv. Tyngdpunkten ligger på de kapitel som behandlar skattepliktiga inkomster och avdragsgilla utgifter, samt skattefrågor vid bokslutet.

Sandberg Nilsson Anna & Westfahl Lena, Rätt moms. Bonnier Utbildning, 2009, 866 sidor.

Detta är en uppslagsbok och en handbok med råd och anvisningar för mervärdesbeskattning vid nationell och internationell handel. Boken innehåller cirka 500 sökord som presenteras i alfabetisk ordning, och den utkommer varje år uppdaterad utifrån förändringar i momslagstiftningen.

Sauvant Karl P. & Sachs Lisa E., The Effect of Treaties on Foreign Direct Investment. Oxford University Press, 2009, 732 sidor.

Förutom att ge en allmän överblick av karaktären hos utländska direktinvesteringar och de trender som finns på området, behandlar boken i vilken utsträckning förekomsten av bilaterala investeringsavtal och skatteavtal faktiskt påverkar flödet av sådana investeringar.

Terra, Ben & Kajus, Julie, A Guide to the European VAT Directives 2009. Volume 1–2. IBFD, 2009, 1 150 sidor.

Del 1 är avsedd att vara både en lärobok för mer avancerade studenter och en handbok för praktiskt verksamma jurister. Den ger en systematisk överblick av den inverkan EG-rättsliga principer har på den indirekta beskattningens område, av gällande regelverk samt en diskussion av rättspraxis. Del 2 innehåller mervärdeskattedirektivet.

Jur. kand. Martin Berglund är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet och knuten till stiftelsen Centrum för Skatterätt.