I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

Ault, Hugh J & Arnold, Brian J, Comparative Income Taxation, A Structural Analysis. Aspen Publishers, 3 upplagan, 2010, 592 sidor.

Syftet med denna bok är att jämföra olika lösningar som nio industriländer har använt sig av när det gäller inkomstskattens utformning.

van Boeijen Ostaszewska, Ola, European Tax Handbook 2010. IBFD, 2010, 930 sidor.

I boken lämnas en översikt över de europeiska skattesystemen. Framställningsmässigt ligger tonvikten på översiktlighet och jämförelse mellan de olika länderna. Den nya upplagan är uppdaterad med hänsyn till gällande rätt den 1 april 2010.

FAR Skatte- och redovisningsguiden 2010. FAR SRS Förlag, 2010, 94 sidor.

Denna bok är en vägvisare till Skatteverkets ställningstaganden och god redovisningssed. Skatteverkets ställningstaganden är sorterade i bokstavsordning. Som en hjälp att finna den goda redovisningsseden finns det en förteckning från A till Ö i boken.

FAR Skattevolymen 2010:2. FAR SRS Förlag, 2010, 800 sidor.

Regelsamlingen innehåller den svenska skattelagstiftningen kompletterad med bokförings- och årsredovisningslagarna. Därutöver finns det en praktisk sammanställning med fakta- och sifferuppgifter.

Forssén, Björn, Momsens faktureringsregler, m.m. Jure Förlag, 2010, 135 sidor.

En genomgång av de särskilda faktureringsregler som gäller för mervärdesskatten ges i denna bok. Exempel på frågor som behandlas är vem som är faktureringsskyldig, när faktureringsskyldigheten inträder och hur faktureringsskyldigheten fullgörs. Dessutom behandlas bland annat redovisningsreglerna för mervärdesskatten, periodisk sammanställning, bokföringslagen och kraven på att ha kassaregister.

Helminen, Marjaana, The International Tax Law Concept of Dividend. Kluwer Law International, 2010, 304 sidor.

Utdelningen av vinster mellan företag med hemvist i olika jurisdiktioner kan ge upphov till skatteplaneringsmöjligheter. Frågan om hur en vinstutdelning är klassificerad när det gäller bolagsskatten blir allt viktigare, särskilt i samband med frågor såsom dubbelbeskattning, icke-beskattning och skatteneutralitet. Denna bok omfattar de regler som avgör vilka transaktioner som kan klassificeras, och därmed beskattas, som utdelning och hur konflikter vid klassificeringen kan lösas.

Lundén, Björn, Enskild firma – skatt, deklaration, ekonomi, juridik. Björn Lundén Information, 18 upplagan, 2010, 309 sidor.

Handbok för den som har eller tänker starta enskild näringsverksamhet. Boken kan dessutom användas som handledning på redovisnings- och revisionsbyråer. Den nya upplagan är uppdaterad med bland annat deklarationshandledning för taxeringen 2010, ett nyskrivet kapitel om utlandsverksamhet och en beskrivning av den nya kassaregisterlagen.

Melz, Peter, Mervärdesskatt. Iustus Förlag, 16 upplagan, 2010, 96 sidor.

Boken är främst avsedd som lärobok och en introduktion för dem som vill veta hur mervärdesskatten är uppbyggd. Den sextonde upplagan har uppdaterats med hänsyn till lagstiftningsändringar.

Sonnerby, Mikaela, Neutral uttagsbeskattning på mervärdesskatteområdet. Norstedts Juridik, 2010, 346 sidor.

I denna avhandling undersöks om bestämmelserna om uttagsbeskattning är utformade i enlighet med den mervärdesskatterättsliga neutralitetsprincipen. Som ett led i undersökningen analyseras neutralitetsprincipen i avhandlingen. Dessutom undersöks om de regler som gör det möjligt att omvärdera beskattningsunderlaget avhjälper eventuella neutralitetsbrister som kan uppstå när en marknadsmässig ersättning inte har lämnats. Avhandlingen tar sin utgångspunkt i mervärdesskattedirektivet och därefter tolkas de svenska bestämmelserna i mervärdesskattelagen. De svenska bestämmelserna jämförs också med motsvarande bestämmelser i tysk lagstiftning.

Jur. kand. Anna Romby är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet och knuten till stiftelsen Centrum för Skatterätt.