Inledning

Under 2009 har Regeringsrätten meddelat domar i ett antal mål som gällde tillämpning av lagen (1995:575) mot skatteflykt.1 Två mål avsåg överklagade förhandsbesked där de skattemässiga konsekvenserna av olika paketeringar av fastigheter i handelsbolag prövades. Två andra mål handlade om den skattemässiga behandlingen av återbetalning av villkorade aktieägartillskott. Ett mål rörde upprepade interna överlåtelser av aktier. I ytterligare ett annat mål var det fråga om det gick att lämna koncernbidrag till ett bolag som skulle säljas.

Flera av de nya domarna har redan diskuterats i olika sammanhang. Således har de presenterats och kommenterats i olika artiklar.2 Dessutom har det anordnats seminarier som behandlat om domarna i själva verket innehåller något slags trendbrott i fråga om skatteflyktslagens tillämpning.

Ibland hävdas att skatteflyktsmål är speciella på det sättet att de generellt bär en prägel av in casu och därmed inte kan ge någon egentlig vägledning för rättstillämpningen.3 Jag delar inte den uppfattningen. Skatteflyktsmål handlar om tillämpning av samma skatteflyktslag och det finns en hel del begrepp och principer förenade med lagens tillämpning som utan utfyllnad av rättspraxis är svårtillgängliga. Regeringsrättens senaste domar kan i dessa avseenden bidra till förståelsen och förutsebarheten inför kommande prövningar. Avgörandena är emellertid i flera avseenden svårtillgängliga och frågan är därför om domarna medfört att förutsättningarna för skatteflyktslagens tillämpning egentligen klarnat. Den här artikeln behandlar just den frågan.

I artikeln beskrivs inledningsvis tillämpningsrekvisiten i 2 § skatteflyktslagen. Därefter redogörs tämligen kortfattat för de nya avgörandena från Regeringsrätten. Dessa nya avgöranden analyseras sedan i ljuset av tillämpningsrekvisiten. Vilka slutsatser kan och bör man egentligen dra av rättsfallen? Artikeln avslutas med några allmänna kommentarer.

1980 infördes en första skatteflyktslag i Sverige, se prop. 1980/81:17. Lagen var tidsbegränsad och upphörde att gälla den 1 januari 1993. Den 1 januari 1995 infördes en ny skatteflyktslag. Den nya lagen blev tämligen omgående föremål för översyn, se prop. 1996/97:170. Lagens nuvarande utformning har varit gällande och tillämplig på transaktioner som vidtagits från och med den 1 januari 1998.

Se rättsfallskommentarer i Svensk Skattetidning nr 6-7 2009, Joakim Wittkull s. 761 och Anders Hultqvist s. 772. Se även Skattenytt nr 10 2009, s. 662, Bo Svensson.

Jfr t.ex. Hultqvist, Handelsbolagsdomarna och Regeringsrättens syn på skatteflykt, SvSkT 2009 s. 780 och Kellgren, Några taxeringsfrågor vid genomsyn respektive tillämpning av skatteflyktslagen, SvSkT 2009 s. 947.

Tillämpningsrekvisiten

I 2 § skatteflyktslagen anges följande.

”Vid taxeringen skall hänsyn ej tas till rättshandling, om

  1. rättshandlingen, ensam eller tillsammans med annan rättshandling, ingår i ett förfarande som medför en väsentlig skatteförmån för den skattskyldige,

  2. den skattskyldige direkt eller indirekt medverkat i rättshandlingen eller rättshandlingarna,

  3. skatteförmånen med hänsyn till omständigheterna kan antas ha utgjort det övervägande skälet för förfarandet, och

  4. en taxering på grundval av förfarandet skulle strida mot lagstiftningens syfte som det framgår av skattebestämmelsernas allmänna utformning och de bestämmelser som är direkt tillämpliga eller har kringgåtts genom förfarandet.”

För att skatteflyktslagen ska kunna tillämpas krävs att Skatteverket kan visa att samtliga rekvisit i 2 § är uppfyllda.4 Om rekvisiten är uppfyllda ska enligt 3 § taxeringsbeslut fattas som om rättshandlingen inte hade företagits. Framstår förfarandet med hänsyn till det ekonomiska resultatet – bortsett från skatteförmånen – som en omväg i förhållande till det närmast till hands liggande förfarandet, ska taxeringsbeslut i stället fattas som om den skattskyldige hade valt det förfarandet. Dessa taxeringsanvisningar kompletteras med en alternativ möjlighet att bestämma underlaget för att ta ut skatt till skäligt belopp. Om ett förfarande skulle leda till en taxering i strid med lagstiftningens syfte kan alltså skatteflyktslagen medföra att ordinarie regler ges ett slags analog tillämpning.5

För tillämpning av skatteflyktslagen krävs alltså att den skattskyldige direkt eller indirekt har medverkat i en rättshandling (eller rättshandlingar). Denna rättshandling ska vidare ha ingått i ett förfarande som gett upphov till en väsentlig skatteförmån för den skattskyldige. I förarbetena (prop. 1996/97:170 s. 42) anges att skatteflyktslagen i dessa hänseenden innefattar ett särskilt identitetskrav. Den som upptaxeras ska således dels ha åtnjutit skatteförmånen, dels medverkat i rättshandlingen eller rättshandlingarna.6

Även indirekt medverkan omfattas av lagens tillämpningsområde. Syftet med detta är att en delägare i ett handels- eller aktiebolag ska kunna omfattas av lagen även om rättshandlingen vidtagits av det indirekt ägda dotterbolaget (se prop. 1996/97 s. 41–42).

Skatteförmånen ska dessutom antas vara det övervägande skälet för den skattskyldiges medverkan i förfarandet. Skatteflyktslagens tre första tillämpningsrekvisit är alltså samtliga hänförliga till en och samma skattskyldig och rekvisiten måste läsas och bedömas i ett sammanhang.

En taxering på grundval av det ifrågasatta förfarandet – dvs. vilka rättshandlingar som vidtagits, vilka som varit parter och respektive parts skäl för att medverka – ska slutligen strida mot lagstiftningens syfte såsom det framgår av lagreglerna. I detta avseende ska noteras att förfarandet ska strida både mot direkt tillämpliga bestämmelser och mot bestämmelsernas allmänna utformning. I förarbetena har påpekats att det valda uttryckssättet markerar att det i första hand är lagbestämmelsernas utformning och inte lagmotiven som ska tjäna som underlag vid prövningen om förfarandet är oförenligt med lagstiftningens syfte (a. prop. s. 39).

Kammarrätten i Stockholm avslog i dom den 14 september 2009 (mål nr 505-08) ett överklagande av Skatteverket med hänvisning till att Skatteverket inte förmått visa att samtliga rekvisit för tillämpning av skatteflyktslagen var uppfyllda. Kammarrätten påpekade särskilt att rättssäkerhetsskäl ställer höga krav på Skatteverkets bevisning.

I sin avhandling betecknar Ulrika Rosander detta som att skatteflyktslagen ger ”en analogieffekt”, Generalklausul mot skatteflykt. 2007, s. 82.

Jfr även prop. 1980/81:17 s. 27, RÅ 1990 ref. 11 samt Skatterättsnämndens förhandsbesked den 2 juli 2003 (redovisat i Riksskatteverkets rättsfallsprotokoll 24/03).

Regeringsrättens domar

I detta avsnitt refereras i korthet de nya rättsfallen från Regeringsrätten. Alla nyanser och detaljer i avgörandena lyfts inte fram, även om min förhoppning är att de springande punkterna redovisas. I nästa avsnitt diskuteras närmare vad avgörandena innebär och vilken vägledning de kan antas ge för den framtida rättstillämpningen.

Upprepade interna överlåtelser av aktier

2009 ref. 31

Rättsfallet avsåg ett överklagat förhandsbesked i fråga om bedömningen av upprepade interna överlåtelser av aktier i syfte att undgå tillämpning av särskilda bestämmelser för fåmansföretag i 57 kap. inkomstskattelagen, IL (f.d. 3:12). Fråga uppkom om rekvisitet i 2 § p 4 skatteflyktslagen var uppfyllt.

Skatterättsnämnden, vars motivering i fråga om skatteflyktslagen inte ändrades av Regeringsrätten, anförde bl.a. att syftet med bestämmelserna kan utläsas direkt av reglerna i kapitlet. Detta syfte innebär i korthet att fåmansföretagarens arbetsinsatser i ett fåmansföretag inte ska beskattas i inkomstslaget kapital utan i inkomstslaget tjänst (jfr prop. 1989/90:110 del 1 s. 467). Genom upprepade interna aktieöverlåtelser hade de skattskyldiga åstadkommit att inkomster som typiskt sett omfattades av tillämpningsområdet i 57 kap. undgick tjänstebeskattning. ”Den anpassning av förfarandet som gjorts för att undgå den åsyftade beskattningen är något som lagstiftaren inte hade anledning att gå in på vid lagstiftningens tillkomst.”

Såväl Skatterättsnämnden som Regeringsrätten bedömde att skatteflyktslagen var tillämplig på förfarandet.

Återbetalning av villkorade aktieägartillskott

RÅ 2009 ref. 47 I

Den 31 december 1994 förvärvade P.B. 50 procent av aktierna i ett mer eller mindre konkursmässigt bolag och samtidigt förvärvade han en fordran om nominellt ca 8 mkr på bolaget för 87 500 kr. Han omvandlade fordran till ett villkorat aktieägartillskott. Därefter påbörjade bolaget en konsultverksamhet i vilken P.B. var verksam. Under 1999 fick P.B. 740 000 kr från bolaget. Han redovisade i sin självdeklaration utbetalningen som en återbetalning av det villkorade aktieägartillskottet. Återbetalningen – som hade möjliggjorts genom de intäkter som verksamheten generat – redovisades i inkomstslaget kapital som en kapitalvinst uppgående till 652 500 kr.

Skatteverket ansåg att de utbetalade medlen i realiteten utgjorde utdelning, varför P.B. beskattades för utbetalningen huvudsakligen i inkomstslaget tjänst. Länsrätten, dit P.B. överklagade, ändrade inte Skatteverkets beslut.

Kammarrätten ansåg att det var fråga om återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott, vilket enligt fast skattepraxis jämställs med återbetalning av lån, och att beskattning i inkomstslaget tjänst inte var möjlig enligt vanliga regler. Härefter prövade kammarrätten om skatteflyktslagen kunde medföra en annan bedömning. Kammarrätten fann därvid att den enda förklaringen till transaktionerna var kringgående av de s.k. 3:12-reglerna. Syftet med dessa bestämmelser är i och för sig att upprätthålla den progressiva beskattningen av arbetsinkomster för delägare i fåmansföretag. Emellertid var den skattemässiga behandlingen av återbetalning av villkorade aktieägartillskott känd för lagstiftaren vid införandet av 3:12-reglerna, utan att detta beaktats i den lagstiftningen. Därmed kunde en taxering på grundval av förfarandet enligt kammarrätten inte anses strida mot syftet med bestämmelserna och rekvisitet i 2 § p 4 skatteflyktslagen var inte uppfyllt.

Regeringsrätten (en skiljaktig) instämde i kammarrättens bedömning i fråga om skatteflyktslagens tillämplighet.

RÅ 2009 ref. 47 II

I.G. ägde samtliga aktier i I.G. Capital S.A., vilket var ett bolag med säte i Luxemburg. Det bolaget var moderföretag i en koncern i vilken bl.a. ingick dotterbolaget Jönsarbo Bruk AB. Det bolaget ägde i sin tur samtliga aktier i Englabo AB.

Under 2001 förvärvade Englabo AB samtliga aktier i Jäxbo AB från ett brittiskt bolag. Samtidigt förvärvade I.G. för 10 000 kr rätten till återbetalning avseende ett villkorat aktieägartillskott till Jäxbo, vilket nominellt uppgick till 17 417 000 kr. Under 2002 lämnades koncernbidrag till Jäxbo. Efter beslut av 2003 års ordinarie bolagsstämma i Jäxbo återbetalades 1 000 000 kr av aktieägartillskottet till I.G. Återbetalningen – som hade möjliggjorts genom det under föregående år lämnade koncernbidraget – redovisades av I.G. i inkomstslaget kapital som en kapitalvinst uppgående till 990 000 kr vid 2004 års taxering.

Skatteverket ansåg att återbetalningen av det villkorade aktieägartillskottet skulle beskattas hos I.G. såsom för utdelning, dvs. huvudsakligen i inkomstslaget tjänst enligt 3:12-reglerna. Länsrätten, dit I.G. överklagade, ändrade inte Skatteverkets beslut.

Varken kammarrätten eller Regeringsrätten ansåg att återbetalningen kunde beskattas som utdelning. Emellertid ansåg båda dessa instanser att en motsvarande beskattning kunde ske med tillämpning av skatteflyktslagen. Regeringsrätten framhöll bl.a. att rätten till återbetalning för I.G. endast hade ett värde på grund av det avgörande inflytande han utövade över Jäxbo. Utbetalningen hade inte heller kommit till stånd utan tillförseln av koncernbidrag. Det egentliga skälet för förfarandet var enligt Regeringsrätten möjligheten för I.G. att lyfta vinstmedel från koncernen med beskattning i inkomstslaget kapital för att därmed undgå en beskattning enligt bestämmelserna i 57 kap. IL (gamla 3:12-reglerna).

Underprisöverlåtelser till handelsbolag

RÅ 2009 not. 86

Aktierna i ett fastighetsbolag (Z AB) skulle överlåtas till marknadspris från ett koncernbolag (Y AB) till ett annat koncernbolag (X AB). Aktierna i Z AB skulle genom överlåtelsen ändra skattemässig karaktär från anläggningstillgång hos Y AB till lagertillgång hos X AB. Z AB skulle härefter överlåta sina fastigheter till underpris till ett antal handelsbolag. Handelsbolagen skulle ägas till 1 procent av Z AB och till 99 procent av X AB. Underprisöverlåtelsen skulle medföra en avdragsgill nedskrivning på X AB:s aktier i Z AB. Z AB och X AB skulle sedan sälja handelsbolagen med vinst till en extern köpare. X AB:s vinst vid försäljningen av andelarna i handelsbolagen kunde kvittas mot den avdragsgilla nedskrivningen på aktierna i Z AB.

Regeringsrätten framhöll bl.a. att det aktuella förfarandet innebar att en särskild rätt till avdrag tillskapades. Detta avdrag skulle neutralisera den skattepliktiga inkomsten av den affärsmässiga avyttringen så att ett beskattningsmässigt nollresultat uppkom. Härigenom medförde underprisöverlåtelsen enligt Regeringsrätten en definitiv skattelättnad. Till detta kom, enligt Regeringsrätten, att någon avsikt att genom underprisöverlåtelsen skapa ett tillskott inte kunde anses ingå i förfarandet samt att de deltagande bolagen inte med hjälp av underprisöverlåtelsen skulle bedriva näringsverksamhet tillsammans eftersom handelsbolagen bildas endast i syfte att de ska säljas.

Regeringsrätten fann att en taxering på grundval av förfarandet stred mot syftet med reglerna om underprisöverlåtelser och att skatteflyktslagen var tillämplig.7

Regeringsrätten uttrycker saken som att ett sådant förfarande får anses strida mot syftet med bestämmelserna om underprisöverlåtelser. Genom att tappa ledet ”en taxering på grundval av förfarandet”, kommer Regeringsrättens domskäl i praktiken att syfta fel och prövningen innebär därmed ett avsteg från skatteflyktslagens ordalydelse. Ett förfarande kan knappast strida mot syftet med en skattebestämmelse. Skattebestämmelser syftar till att åstadkomma viss taxering, inte att reglera olika förfaranden. Motsvarande förenkling används av Regeringsrätten i RÅ 2009 not. 88. Jag utgår emellertid från att Regeringsrättens förenklade och delvis felaktiga uttryckssätt i detta avseende inte har någon praktisk betydelse.

RÅ 2009 not. 88

I ansökan om förhandsbesked angavs att tillgångar skulle överlåtas till underpris till handelsbolag ägda av utländska koncernbolag. Därefter skulle handelsbolagsandelarna överlåtas till marknadspris till ett svenskt bolag i samma koncern. Försäljningarna av handelsbolagsandelarna från de utländska bolagen var inte skattepliktig, varken i utlandet eller i Sverige.

Det förvärvande bolaget hade underskott som var koncernbidragsspärrade gentemot den ursprunglige överlåtaren. Om underprisöverlåtelsen hade genomförts direkt till det svenska koncernbolaget hade därför överlåtaren blivit uttagsbeskattad enligt bestämmelser i 23 kap. 27 och 28 §§ IL. Omvägen över utländska bolag innebar att överlåtelsen kunde genomföras utan att utlösa beskattning avseende övervärdet på fastigheterna.

Regeringsrätten framhöll att omvägen över de utländska bolagen var meningslös om man bortsåg från den skattemässiga vinst som förfarandet medförde. Även i detta mål blev därför slutsatsen att en taxering på grundval av förfarandet stred mot syftet med reglerna om underprisöverlåtelser och att skatteflyktslagen var tillämplig.

Koncernbidrag till underskottsbolag före avyttring

RÅ 2009 not. 201

I en ansökan om förhandsbesked angavs att ett koncernbolag (X AB) skulle säljas. Avsikten var att det underskott som fanns i X AB skulle föras över till ett annat koncernbolag (Y AB) före försäljningen. Detta skulle, något förenklat, åstadkommas genom att Y AB lämnade koncernbidrag till X AB. Vid försäljningen skulle X AB säljas utan kvarvarande underskott.

Frågan var om skatteflyktslagen kunde anses tillämplig på förfarandet och den ställdes mot bakgrund av bedömningarna i rättsfallen RÅ 2000 ref. 21 II och RÅ 1989 ref. 31. I de fallen ansågs skatteflyktslagen tillämplig på förfaranden som innebar att underskott skapades genom koncernbidrag hos bolag som skulle säljas. Regeringsrätten uttalade i de sammanhangen bl.a. att förfarandet i praktiken innebar detsamma som att utjämning av överskott och underskott fortsätter trots att bolagen inte längre ingår i samma koncern. En taxering på grundval av ett sådant förfarande ansåg Regeringsrätten stå i strid med koncernbidragsreglernas syfte.

I det nya förhandsbeskedet var det inte fråga om att skapa ett underskott i ett bolag inför en försäljning. I stället flyttades ett underskott från det bolag som skulle säljas till ett annat koncernbolag. Underskottet skulle alltså inte lämna koncernen. Skatterättsnämnden, vars motivering inte ändrades av Regeringsrätten, ansåg att förfarandet nära överensstämde med det som prövades av Regeringsrätten i RÅ 2000 ref. 21 II. Dessutom ansåg Skatterättsnämnden att förfarandet i praktiken, i likhet med det tidigare rättsfallet, medförde en möjlighet till resultatutjämning även efter det att koncernförhållandet upphört. Slutsatsen blev att samtliga rekvisit i 2 § skatteflyktslagen var uppfyllda. Avdrag skulle därför inte medges till den del koncernbidraget medförde att underskott uppkom i givande bolag.

Rättsfallens bidrag till rättsläget

I detta avsnitt diskuteras i vad mån de nya avgörandena inneburit att förutsättningarna för tillämpning av skatteflyktslagen har klarnat. Framställningen är disponerad under särskilda rubriker. Under dessa rubriker berörs centrala begrepp och principer inom vad som kanske kan kallas skatteflyktsrätten. Syftet är inte att redovisa en heltäckande analys. I stället har jag gjort nedslag i områden där det kan hävdas att de nya rättsfallen bidragit till utvecklingen av rättsläget.

Det kan konstateras att domskälen i de nya rättsfallen inte innehåller några egentliga överväganden i fråga om rekvisiten i 2 § 1–3 skatteflyktslagen är uppfyllda. I stället har tyngdpunkten som regel legat på en bedömning av rekvisitet i 2 § 4, lagstiftningens syfte. Detta hindrar emellertid inte att också frågor som rör de övriga rekvisiten aktualiseras genom de nya rättsfallen. Diskussionen i detta avsnitt inleds med frågan om identitet, vilken främst är relaterad till rekvisiten i 2 § 1 och 2.

Identitetsbegreppet

Skatteflyktslagen innehåller ett särskilt identitetskriterium. Den som upptaxeras ska dels ha åtnjutit skatteförmånen, dels medverkat i rättshandlingen eller rättshandlingarna. I vissa fall kan det vara svårt att avgöra om det finns nödvändig identitet, särskilt om en serie transaktioner genomförts av flera olika koncernbolag.

Även om indirekt medverkan omfattas av skatteflyktslagens tillämpningsområde finns det inte utrymme för en allmän koncernsyn vid tillämpningen av lagen, dvs. att betrakta flera koncernföretag som en och samma skattskyldig. Skatteflyktslagen är nämligen författad med sikte på enskilda skattskyldiga. Koncerner är som bekant inte skattesubjekt.

I RÅ 2009 not. 86 fann Regeringsrätten att förfarandet stod i strid mot bestämmelserna om underprisöverlåtelser. Den bedömningen gjordes trots att det sökande bolaget inte direkt medverkat i någon underprisöverlåtelse. Rättsfallet kan sägas klargöra att identitetskravet kan vara uppfyllt även vid indirekt medverkan. Huvudsaken är att det är just den skattskyldige som erhåller själva skatteförmånen. I rättsfallet bestod skatteförmånen i att underprisöverlåtelsen medförde ett nedskrivningsutrymme som skulle kunna användas som kvittning mot en skattepliktig vinst vid en extern försäljning.

I en kommentar till rättsfallet RÅ 2009 not. 88 har Anders Hultqvist uttryckt att det där är oklart hos vilket skattesubjekt som skatteförmånen uppkommer. Enligt min mening ger emellertid Regeringsrätten uttryck för att en sådan förmån ligger hos den som överlåter fastigheten. En direktöverlåtelse av fastigheten till det andra koncernbolaget hade enligt tillämpliga regler inte kunnat ske utan beskattning av fastighetens övervärde. Vid en försäljning till marknadspris hade beskattning skett enligt vanliga regler och vid en överlåtelse till underpris hade en särskild uttagsbeskattningsregel slagit till. Förfarandet innebar att ett motsvarande resultat kunde uppnås, dvs. att fastigheten kunde flyttas till det andra koncernbolaget, utan att utlösa beskattning av fastighetens övervärde. Skatteförmånen låg alltså i att överlåtande bolag kunde undgå tillämpning av en regel om uttagsbeskattning.

Det som möjligen försvårar analysen av rättsfallet är det sätt på vilket Regeringsrätten formulerat domskälen. Enligt Regeringsrätten är omvägen över nederländska bolag meningslös om man inte beaktar den skattemässiga vinsten som består i att förfarandet – utöver att kvittning kunnat ske av inkomster mot det koncernbidragsspärrade underskottet – kunnat genomföras utan att utlösa beskattning av övervärdet på fastigheterna. Primärt är det alltså kringgåendet av bestämmelsen om uttagsbeskattning som medför en definitiv skattelättnad enligt Regeringsrätten. Därutöver konstaterar Regeringsrätten att kvittning kunnat ske hos en annan skattskyldig. En eventuell skatteförmån i form av kvittningsmöjlighet tillkom alltså en annan skattskyldig än den som kringgått bestämmelsen om uttagsbeskattning.

Min tolkning av den inskjutna satsen är att Regeringsrätten velat lyfta fram att förfarandet rent allmänt inneburit skattefördelar. Men det som varit avgörande för uppkomsten av en skatteförmån för den skattskyldige har varit kringgåendet av uttagsbeskattningsregeln och inget annat.

Lagstiftningens syfte

Lagstiftningens syfte enligt 2 § 4 skatteflyktslagen ska utläsas i just de skattebestämmelser som är direkt tillämpliga eller har kringgåtts genom förfarandet. I detta avseende kan skatteflyktslagen – något tillspetsat – sägas innehålla en grundläggande logisk svaghet:

  1. Ett förfarande taxeras enligt tillämpliga bestämmelserna i inkomstskattelagen.

  2. Taxeringen enligt 1 ska stå i strid med bestämmelsernas syfte.

  3. Bestämmelsernas syfte ska härledas direkt ur lagtexten, dvs. i regel genom att undersöka bestämmelsernas rättsliga mekanik. Detta är i sin tur ofta liktydigt med rättsföljden (taxeringen) i det enskilda fallet.

Denna lagtekniska konstruktion medför ofta att rekvisitet i 2 § 4 inte bedöms vara uppfyllt och att lagen därför inte kan tillämpas.8 Emellertid har inte minst de rättsfall som redovisas i denna artikel visat att rekvisitet i vissa fall kan anses vara uppfyllt.

Lagstiftningens syfte måste alltså härledas ur lagtexten. Det är tydligt att ett sådant syfte inte kan likställas med den rättsföljd som blivit effekten av ett visst tillämpat förfarande. I stället måste syftet härledas ur den eller de bestämmelser som bedöms ha kringgåtts genom förfarandet. I detta avseende har lagstiftaren som exempel nämnt att det finns en bestämmelse om avdragsförbud för en viss kostnad som den skattskyldige undviker genom ett kringgåendeförfarande.9

Skatteflyktslagens konstruktion och uttalanden i förarbetena anvisar således att tolkningsoperationen som syftar till att fastställa lagstiftningens ändamål ska ta sin utgångspunkt i själva lagtexten. Det torde därmed vara nödvändigt att som ett första led i tolkningen försöka identifiera vilka slags fall som typiskt sett fångas upp av lagtexten. Det är just typfallet och den därmed sammanhängande rättsföljden som kan sägas ge uttryck för lagstiftningens syfte.10 I detta avseende bör noteras att en bestämmelses ”typfall” kan vara beroende av vilken tolkning bestämmelsen getts i rättspraxis. Av RÅ 2009 ref. 47 I framgår t.ex. att domstolen ansett den särskilda skatterättsliga bedömningen av återbetalning av villkorade aktieägartillskott vara etablerad och att den därför i sig inte kan vara oförenlig med lagstiftningens syfte. Och i RÅ 2009 not. 201 fastställs koncernbidragsreglerna syfte genom hänvisning till Regeringsrättens tidigare tolkning av dessa reglers syfte i mål om tillämpning av den äldre skatteflyktslagen.

För tillämpningen av skatteflyktslagen är det helt nödvändigt att kunna fastställa lagstiftningens syfte. Om det inte går att entydigt fastställa syftet med lagstiftningen brister förutsättningarna för tillämpning av skatteflyktslagen.11

Det torde vara uppenbart att det många gånger kan vara svårt att identifiera ett syfte med lagstiftningen som är vidare än bestämmelsernas faktiska räckvidd. Särskilt svårt kan det bli i fråga om vissa begränsningsregler och om bestämmelser med schablonartad avfattning. Skatterättsnämnden har t.ex. i ett förhandsbesked vägrat tillämpning av skatteflyktslagen på ett förfarande som enligt Skatteverket utgjorde ett kringgående av de särskilda begränsningsreglerna i fråga om rätt att dra av kostnadsränta.12 Enligt Skatterättsnämnden fick regelverkets särskilda och tämligen detaljerade utformning anses innebära att lagstiftningen var avsedd att ha ett snävt tillämpningsområde.

När det handlar om bestämmelser med en schablonartad avfattning har önskemålet om en lätt tillämplig och enkel lagstiftning vägt tyngre än anspråk på rättvisa i varje enskilt fall. Den typen av bestämmelser kan ha ett såväl bredare som snävare tillämpningsområde än vad som i och för sig skulle kunna framstå som motiverat i det enskilda fallet.13 Eftersom syftet med lagstiftningen ska härledas ur dess avfattning kan sådana bestämmelser, enligt min mening, ytterst sällan anses ha ett syfte som är vidare än bestämmelsernas faktiska räckvidd.

Det är dessutom inte ovanligt att bestämmelser utgör resultat av avvägningar mellan sinsemellan motstridiga syften. Att genom tillämpning av skatteflyktslagen utvidga sådana bestämmelsers räckvidd kan i praktiken medföra att domstolen ger ett av intressena företräde framför det andra. I fråga om skattebestämmelser av den arten är det enligt min mening nödvändigt med en försiktig tillämpning av skatteflyktslagen.

Hultqvist uttalade 1996 att skatteflyktslagen i och med sin konstruktion indirekt upphävt sig själv (SN 1996 s. 674).

Prop. 1996/97:170 s. 40.

Jfr Per Olof Ekelöfs teleologiska tolkningsmodell såsom den beskrivits bl.a. i artikeln ”Är den juridiska doktrinen en teknik eller en vetenskap?”. Per Olof Ekelöfs metod innebar ett sätt att härleda syftet med en bestämmelse utan att studera lagens förarbeten. Artikeln är bl.a. publicerad i Juridiska Fakulteten i Uppsala Årsbok 1991, s. 91 ff.

Jfr prop. 1980/81:17 s. 26.

Se Skatterättsnämndens förhandsbesked den 6 juli 2009 (dnr 15-09/D).

Se t.ex. de särskilda reglerna om löneunderlag i 57 kap. 16–19 §§ IL.

Karaktären på ett angripbart förfarande

En grundläggande förutsättning för tillämpning av skatteflyktslagen är att domstolen identifierat ett förfarande som medfört en skatteförmån för en skattskyldig. I detta förfarande ska den skattskyldige ha medverkat direkt eller indirekt genom en rättshandling. Förfarandet ska vidare vara styrt av ett önskemål från den skattskyldige att erhålla skatteförmånen. Dessutom förutsätter lagens tillämpning att en taxering på grundval av förfarandet ska stå i strid med lagstiftningens syfte. Om förfarandet uppfyller alla dessa kriterier är skatteflyktslagen tillämplig.14

Skatteflyktslagens tolkningsanvisning i fråga om bestämmandet av lagstiftningens syfte torde enligt min mening innebära att lagens tillämpning förutsätter att det förfarande som ifrågasätts på något sätt avviker från vad som kan betraktas som ett typiskt förfarande. Lagstiftningens syfte ska nämligen utläsas direkt ur lagtexten, vilket ofta innebär att det just är de typiska transaktionerna och därmed sammanhängande rättsföljder som ger uttryck för lagstiftningens syfte. En enkel transaktion borde därmed som utgångspunkt inte kunna angripas med skatteflyktslagen, oavsett om denna enkla transaktion är förenad med rättsföljder som lagstiftaren inte förutsatt. Ett annat sätt att uttrycka saken är att det är lagstiftningens, och inte lagstiftarens, syfte som ska fastställas.

I RÅ 2009 ref. 31 hade de skattskyldiga genom upprepade interna överlåtelser av aktier åstadkommit att inkomster som typiskt sett omfattades av de särskilda fåmansföretagsreglerna i 57 kap. IL i stället kunde tas ut som lägre beskattade kapitalvinster. De upprepade interna överlåtelserna av aktier i rättsfallet var visserligen formellt sett korrekta, men ”anpassningen av förfarandet” gav ett sådant skatteutfall som lagstiftaren inte ansågs ha haft skäl att reglera särskilt.

Rättsfallet väcker frågan om ett stort antal transaktioner i sig kan anses medföra att den skattskyldige därigenom avlägsnar sig från lagstiftningens typfall. Emellertid innehåller skatteflyktslagens förfarandebegrepp inte något kvantitativt kriterium, på så sätt att förutsättningarna för att tillämpa skatteflyktslagen ökar ju fler rättshandlingar som vidtagits inom ramen för ett förfarande. Det finns således exempel på rättsfall där skatteflyktslagen bedömts vara tillämplig på förfaranden med endast enstaka rättshandlingar.15 Det finns också många exempel på förfaranden som omfattat ett stort antal rättshandlingar men ändå inte bedömts utgöra skatteflykt.16 Det är alltså inte tillräckligt att ”räkna rättshandlingar” för att kunna ta ställning till om skatteflyktslagen är tillämplig eller inte.

I sammanhanget måste också påpekas att skattskyldiga inte måste välja den ”kortaste vägen” för att nå ett visst affärsmässigt resultat.17 Enligt taxeringsanvisningen i 3 § skatteflyktslagen ska det ifrågasatta förfarandet ställas i relation till det alternativa förfarande som kan anses ha legat närmast till hands. Om flera alternativ funnits för den skattskyldige, ska prövningen ske utifrån det förfarande som är till den största fördelen för den skattskyldige (prop. 1980/81:17 s. 24).

Min bedömning är att det finns skäl som talar för att karaktären på förfarandet, dess grad av ”anpassning” för att undgå beskattning, har viss betydelse för bedömningen av om fråga är om skatteflykt. Enligt min mening hör detta samman med att syftet med lagstiftningen måste härledas ur vad som kan betraktas som typfall. En hög grad av sammansättning i förfarandena kan medföra att de inte framstår som ”typiska”. Av de nya regeringsrättsfallen är det enligt min mening tydligt att förfarandets sammansättning i RÅ 2009 ref. 31, i RÅ 2009 not. 88 samt i 2009 ref. 47 II haft viss betydelse för att skatteflyktslagen ansågs tillämplig.

I Ds B 1978:6 definierades skatteflykt som ett förfarande som innebär att den skattskyldige kringgår skatteregler med hjälp av ”mer eller mindre invecklade konstruktioner”. I propositionen 1980/81:17 angavs att skatteflykt i regel innefattar ett onormalt handlingssätt. I proposition 1982/83:84 definieras skatteflykt som ett förfarande varigenom de skattskyldiga med hjälp av civilrättsligt giltiga transaktioner utnyttjar skattereglerna för att uppnå av lagstiftaren inte avsedda skatteförmåner. I det sammanhanget uttryckte Lagrådet att skatteflyktslagens tillämpning skulle reserveras för kringgåendefall och förfaranden med ”extraordinära inslag”. I prop. 1996/97:170 s. 34 anges att skatteflyktsförfaranden handlar om kalkylerade risktaganden som sätter beskattningssystemets trovärdighet på spel.

RÅ 2000 ref. 21 I.

Se bl.a. RÅ 2001 ref. 66 och RÅ 2009 ref. 47 I.

Hultqvist härleder denna grundprincip från det förhållandet att skattelagstiftningen innehåller kvalifikationsnormer och inte handlingsnormer, SN 1995 s. 581.

Förfarandets sammanhållning i tiden

De nya rättsfallen väcker även frågan om förfarandebegreppet innehåller ett krav på tidsmässigt samband mellan olika transaktioner. När det kommer till rättsfallen om återbetalning av villkorade aktieägartillskott är det nämligen svårt att vid ett första påseende se vad som skiljer förfarandena åt. Således utnyttjas i båda fallen möjligheten att ta ut medel från fåmansföretag som lågbeskattade kapitalvinster genom förvärv av huvudsakligen värdelösa återbetalningsrätter avseende villkorade aktieägartillskott. I det fall som inte godtogs (RÅ 2009 ref. 47 II) var bl.a. tidsaspekten annorlunda jämfört med det fall som godtogs. Transaktionerna gick, så långt möjligt, slag i slag. Förvärvet av återbetalningsrätten skedde år 1, förmögenhetsmassan i gäldenären ökades genom koncernbidrag för att möjliggöra en återbetalning år 2 och utbetalning till ägaren skedde år 3. I det andra fallet (RÅ 2009 ref. 47 I, som alltså godtogs) skedde förvärv av återbetalningsrätten fem år före utbetalningen.

Det bör i sammanhanget noteras att lagstiftaren i och för sig utgått från att ett förfarande kan sträcka sig över flera beskattningsår (prop. 1980/81:17 s. 139). Om förfarandet emellertid sträcker sig över en allt för lång tidsperiod kan det bli svårt att hävda att alla delar ingår i ett och samma förfarande. Under en lång tidsrymd finns det utrymme för andra omständigheter att göra sig gällande än de rent skattemässiga övervägandena. För att det ska handla om ett och samma förfarande torde krävas att samtliga delar i förfarandet ingår i en sammanhängande plan och omfattas av en och samma avsikt att erhålla en särskild skatteförmån (jfr uttrycket i 2 § p 3: skatteförmånen kan antas ha utgjort det övervägande skälet för förfarandet).

Sammanfattningsvis torde betydelsen av ett förfarandes utsträckning i tiden i första hand ha betydelse för möjligheten att påvisa ett sammanhängande förfarande. Det är emellertid sannolikt att det för de skilda utgångarna i RÅ 2009 ref. 47 I och II inte var direkt avgörande att förfarandena tidsmässigt skilde sig åt. Viktigare var i stället att det i fallet som inte godtogs var fråga om ett förfarande som inleddes efter det att det fanns intjänade medel som så att säga var fållade i 57 kap. IL. Ägaren kunde inte ta ut dessa medel utan fördelning i inkomstslagen tjänst och kapital. I det fall som godtogs upparbetades medel i gäldenären efter förvärvet av återbetalningsrätten, vilket möjligen ansetts i mindre grad ge uttryck för ett kringgående av gällande regler.

Passivitet hos lagstiftaren

En fråga som kan diskuteras är i vad mån lagstiftarens passivitet kan utgöra skäl att inte tillämpa skatteflyktslagen. I flera fall har tillämpning av skatteflyktslagen vägrats med hänvisning till att lagstiftaren antingen känt till förekomsten av ett visst förfarande eller i vart fall borde ha övervägt en viss fråga (RÅ 1995 ref. 84 och RÅ 2001 ref. 12). De nya avgörandena innehåller ytterligare klargöranden i dessa avseenden.

I det ena fallet om återbetalning av villkorade aktieägartillskott (RÅ 2009 ref. 47 I) hänvisades till att den skattemässiga behandlingen av sådan återbetalning varit känd för lagstiftaren utan att detta beaktades vid det aktuella lagstiftningsarbetet. Här hade tillskottet förvärvats 1994 och utbetalning skett av vinstmedel 1999, vilka upparbetats efter tidpunkten för förvärvet av tillskottet. Skatteflyktslagen ansågs inte kunna tillämpas.

I det andra fallet om återbetalning av villkorade aktieägartillskott (RÅ 2009 ref. 47 II) var det fråga om exakt samma passivitet från lagstiftaren, men i detta fall utgjorde den inte skäl mot att tillämpa skatteflyktslagen. Tillskottet hade förvärvats 2001 och utbetalning till ägaren hade skett 2003. Utbetalningen var finansierad av ett koncernbidrag som lämnats av ett annat koncernbolag 2002.

I rättsfallet med upprepade interna överlåtelser (RÅ 2009 ref. 31) var fråga om ett förfarande som varit känt för lagstiftaren under lång tid. Detta utgjorde emellertid inte skäl mot att tillämpa skatteflyktslagen. ”Den anpassning av förfarandet som gjorts för att undgå den åsyftade beskattningen är något lagstiftaren inte hade anledning att gå in på vid lagstiftningens tillkomst.”

Genom rättsfallen har klargjorts att lagstiftarens passivitet kan vara en omständighet som medför att ett förfarande inte står i strid med lagstiftningens syfte. Men en sådan passivitet behöver inte medföra att skatteflyktslagen därigenom inte är tillämplig. Regeringsrätten har i rättsfallen om återbetalning av villkorade aktieägartillskott dragit en gräns där ett förfarande godtagits medan ett annat inte godtagits. Det förfarande som inte godtogs var mer sammansatt i tiden och innehöll fler moment som kunde betraktas som rena kringgåenden av bestämmelserna i 57 kap. IL. På motsvarande sätt ansågs rättsfallet med upprepade interna överlåtelser av aktier som så ”anpassat” att lagstiftaren inte kunde anses ha godtagit det endast av det skälet att det inte reglerats särskilt. Exakt var motsvarande gränser ska dras i andra sammanhang är naturligtvis svårt att säga.

Luckor i lagstiftningen

En frågeställning som gränsar till lagstiftarens passivitet är lagstiftning som framstår som otillräcklig. Vissa förfaranden som i materiellt hänseende är likvärdiga med dem som omfattas av viss reglering kan således falla utanför regleringen, utan synbart skäl för sådan åtskillnad. Detta brukar ofta betecknas som luckor i lagstiftningen.

Den skattemässiga behandlingen av återbetalning av villkorade aktieägartillskott avviker från civilrätten och framstår i viss mån som en skatterättslig anomali.18 Genom förvärv av sådana tillskott kan fåmansföretagare få möjlighet att i framtiden dela ut upparbetade vinstmedel som lågbeskattad kapitalinkomst. Eftersom lagstiftningen i övrigt innehåller omfattande begränsningar i detta hänseende, torde det vara rimligt att tala om att lagstiftningen innehåller en lucka.

Utgången i RÅ 2009 ref. 47 I talar för att luckor i lagstiftningen generellt sett inte kan tätas med tillämpning av skatteflyktslagen. Att skatteflyktslagen inte tillämpades ligger enligt min mening väl i linje med tidigare regeringsrättspraxis.19

I RÅ 2009 ref. 47 II bedömdes förfarandet annorlunda. Att bedömningen blev den motsatta i förhållande till det första målet i referatet torde kunna förklaras med att förfarandet i det andra fallet dels innehöll fler moment, dels var mer sammanhållet i tiden. Där utnyttjades inte ett gammalt förvärv av aktieägartillskott för att kunna dela ut upparbetade vinstmedel som kapitalvinst. I stället ”pumpade” den skattskyldige upp förmögenhetsmassan i gäldenären strax före en utbetalning. De medel som sedermera betalades ut var dessutom intjänade före förvärvet av det villkorade aktieägartillskottet. I detta avseende företedde transaktionerna en tydligare prägel av kringgåendeförfarande. Effekterna av agerandet i RÅ 2009 ref. 47 II kan således inte i samma grad sägas bero på en lucka i lagstiftningen.

Jfr regeringsrådet Margit Knutssons utveckling av sin skiljaktiga uppfattning i RÅ 2009 ref. 47 II.

Se framförallt RÅ 1995 ref. 84, RÅ 1996 not. 240 och RÅ 2001 ref. 12. Jfr dock RÅ 2000 ref. 21 I.

Definitiva skattelättnader

Såvitt jag känner till har skatteflyktslagen aldrig tidigare tillämpats med hänvisning till att en taxering på grundval av att ett förfarande skulle strida mot underprisreglerna.20 Domstolarna har i regel vägrat tillämpning med hänvisning till att ett förfarande som håller sig inom vad som finns uttryckligen reglerat på ett område inte kan strida mot syftet med samma regler.21 I RÅ 2009 not. 86 och 88 har emellertid Regeringsrätten förklarat att skatteflyktslagen var tillämplig just med hänvisning till syftet med bestämmelserna om underprisöverlåtelser.

Det som har tillkommit i de nya rättsfallen i förhållande till tidigare avgöranden är att Regeringsrätten identifierat att underprisöverlåtelserna medfört definitiva skattelättnader. I det ena fallet medförde underprisöverlåtelsen att ett avdragsutrymme uppkom vilket kunde kvittas mot den skattepliktiga ersättningen vid andelsförsäljningen. I det andra fallet användes underprisöverlåtelsen som ett instrument att kringgå en uttagsbeskattningsregel.

Om villkoren för en underprisöverlåtelse enligt 23 kap. IL är uppfyllda sker ingen uttagsbeskattning. Det kan noteras att bestämmelserna om underprisöverlåtelser i första hand syftar till att underlätta omstruktureringar på så sätt att tillgångar ska kunna flyttas i en koncern utan beskattningskonsekvenser. För att sådana omflyttningar inte ska medföra bruten kontinuitet i beskattningen gäller att mottagaren vid en underprisöverlåtelse övertar överlåtarens skattemässiga anskaffningsvärde avseende tillgången. En underprisöverlåtelse medför således ingen definitiv skattelättnad avseende tillgångens övervärde, utan en uppskjuten beskattning. Syftet enligt bestämmelsernas ordalydelse22 är inte vidare än så.

Mot den här bakgrunden framstår Regeringsrättens domskäl i RÅ 2009 not. 86 som tämligen långtgående. Där hänvisar Regeringsrätten till att underprisreglerna är utformade så att någon definitiv skattelättnad inte ska uppkomma genom en underprisöverlåtelse. Enligt Regeringsrätten medförde det tillämpade förfarandet att en särskild rätt till avdrag tillskapades som neutraliserade en skattepliktig vinst vid avyttringen av handelsbolagsandelarna. Regeringsrättens avstamp pekar således ut en skatteförmån som består i att en den skattskyldige fick ett särskilt avdrag som kunde neutralisera en skattepliktig vinst. Emellertid anses inte skatteflyktslagen tillämplig med hänvisning till allmänna regler om beskattning av kapitalvinst vid avyttring av handelsbolag. I stället framhåller Regeringsrätten att en taxering på grundval av förfarandet medför en definitiv skattelättnad i strid med bestämmelserna om underprisöverlåtelser.

Det särskilda avdrag som aktualiserades i rättsfallet har egentligen inget att göra med bestämmelserna om underprisöverlåtelser.23 Dessa bestämmelser syftar till att omstruktureringar ska kunna genomföras utan omedelbara beskattningskonsekvenser så länge ingen definitiv skattelättnad uppkommer med avseende på den till underpris överlåtna tillgången. I förarbetena användes begreppet ”definitiv skattelättnad” av Lagrådet och avsåg just det belopp som genom tillämpning av reglerna undantagits från beskattning.24 Lagrådsuttalandet tog alltså sikte på att bestämmelserna syftade till att upprätthålla kontinuiteten i beskattningen avseende sådana tillgångar som överläts till underpris. Däremot avsågs inte alla slag av skattelättnader.

I RÅ 2009 not. 86 innebar inte förfarandet att kontinuiteten avseende beskattningen av den fastighet som överlåtits till underpris skulle brytas. Övervärdet avseende fastigheten löstes inte upp utan beskattningskonsekvenser vid försäljningen av handelsbolaget. Därmed framstår det som märkligt att förfarandet ändå underkändes med hänvisning till bestämmelserna om underprisöverlåtelser. Detta kan möjligen förklaras med att den nedskrivning som uppkom inte bara kunde användas som kvittning mot den skattepliktiga vinsten vid andelsförsäljningen. Om fastigheten efter underprisöverlåtelsen hade sålts direkt skulle även en sådan skattepliktig vinst kunna kvittas mot nedskrivningen. Samma skattemässiga nollresultat hade alltså uppkommit oavsett om fastigheten hade sålts direkt eller indirekt.25 I detta avseende skulle man kunna säga att underprisöverlåtelsen i praktiken medfört att övervärdet avseende fastigheten blivit upplöst utan beskattningskonsekvenser.

Det är inte alldeles lätt att tolka rättsfallet RÅ 2009 not. 86. Domskälen är svårlästa och bedömningen framstår som tämligen långtgående. Att en taxering på grundval av förfarandet i RÅ 2009 not. 88 befanns strida mot syftet med bestämmelserna om underprisöverlåtelser framstår däremot som lättare att förstå. Där var det fråga om ett kringgående av en bestämmelse just i 23 kap. IL.

Sammanfattningsvis visar rättsfallen att en taxering på grundval av ett förfarande under särskilda omständigheter kan anses strida mot bestämmelserna om underprisöverlåtelser, även om underprisöverlåtelsen i och för sig uppfyller kraven för underlåten uttagsbeskattning i 23 kap. IL. Den avgörande frågan för skatteflyktslagens tillämpning torde vara om det uppkommit någon definitiv skattelättnad i strid mot syftet med underprisreglerna. I RÅ 2009 not. 86 medförde underprisöverlåtelsen att ett avdragsutrymme uppkom vilket kunde kvittas mot den skattepliktiga ersättningen vid andelsförsäljningen. I RÅ 2009 not. 88 andra fallet användes underprisöverlåtelsen som ett instrument att kringgå en uttagsbeskattningsregel. I båda fallen ansågs skatteflyktslagen tillämplig. Det bör i sammanhanget noteras att de skatteförmåner som aktualiserades i rättsfallen uppkom som led i tämligen särpräglade förfaranden.26 Liknande skatteeffekter kan vara godtagbara i andra sammanhang. Rättspraxis har t.ex. tidigare godtagit ett sådant särskilt avdrag som var aktuellt I RÅ 2009 not. 86.27 Det nya notisfallet torde inte innefatta någon förändring av rättspraxis i detta hänseende. Det kan också påpekas att det numera till följd av ändrad lagstiftning inte är möjligt för handelsbolag att medverka i underprisöverlåtelser.

Detta har också varit lagstiftarens utgångspunkt, se prop. 1998/99:15 s. 147.

Jfr RÅ 1999 not. 153 och RÅ 2001 ref. 66.

Jfr ovan under rubriken Lagstiftningens syfte.

Jfr Wittkulls rättsfallskommentar i SvSkT 2009 s. 768.

Se Lagrådets yttrande i prop. 1998/99:15 s. 393. Lagrådet påpekar att det ”övergripande syftet med lagförslagen är att omstruktureringar inom företagssektorn skall kunna göras utan att några omedelbara skattekonsekvenser uppkommer. Någon definitiv skattelättnad är dock inte avsedd. Det belopp som undantas från omedelbar beskattning skall i princip beskattas när de omständigheter som motiverat undantaget inte längre föreligger.” Lagrådet kopplar således ihop skattelättnaden med det belopp som undantagits från omedelbar beskattning.

I detta avseende bör uppmärksammas att fastigheten i handelsbolaget enligt 27 kap. 7 § IL anses utgöra en lagertillgång direkt hos handelsbolagsdelägaren.

Det kan nämnas att Regeringsrätten samma dag som domarna meddelades i RÅ 2009 not. 86 och 88 också meddelade dom i ett annat mål, 2729-06. Målet handlade i korthet om avyttring av fastighet via handelsbolag som ägdes av cypriotiskt bolag. Regeringsrätten undanröjde Skatterättsnämndens förhandsbesked och återförvisade målet till Skatterättsnämnden för prövning av frågan om skatteflyktslagen kunde tillämpas på förfarandet.

Se RÅ 2003 ref. 11, där Skatterättsnämnden inte ansåg att skatteflyktslagen var tillämplig. Skatteverket överklagade inte förhandsbeskedet i den delen.

Koncernbidrag inför försäljning av koncernbolag

Genom RÅ 2009 not. 201 har ytterligare klargöranden lämnats beträffande resultatutjämning genom koncernbidrag i förhållande till koncernbolag som ska säljas. Sedan tidigare har det stått klart att det inte är tillåtet att genom koncernbidrag skapa underskott i bolag som ska säljas. Nu har rättsläget kompletterats på så sätt att koncernbidrag inte heller får innebära att ett underskott hos ett bolag som ska säljas förs över till annat koncernbolag före försäljningen.

Utgången i decemberdomen motiveras bl.a. med att omständigheterna nära överensstämde med ett rättsfall från 2000 (ref. 21 II). Det finns emellertid en viktig skillnad som bör noteras. I 2000 års fall diskuterades särskilt att förfarandet i praktiken medför ett slags handel med underskottsbolag, vilket särskilda regler syftar till att begränsa. Här säljs inget bolag med underskott. Det finns alltså inget moment av handel med avdrag i förfarandet. Den här skillnaden har emellertid inte medfört någon annan utgång i målet.

Det avgörande för utgången var att förfarandet i praktiken skulle medföra att resultatutjämning kunde fortsätta efter det att koncernförhållandet upphört. Regeringsrätten uttalade just i RÅ 2000 ref. 21 II att en sådan utjämning inte är förenlig med lagstiftningens syfte. Detta tidigare fastställda syfte har uppenbarligen legat till grund för bedömningen även i decemberdomen. Det är värt att notera att utgången i RÅ 2000 ref. 21 II bestämdes efter en votering där tre regeringsråd överröstade två andra.

Avslutande kommentarer

Jag vidhåller att skatteflyktsmål inte generellt kan avfärdas som avgöranden in casu. Det är tvärtom angeläget att även den här typen av mål studeras noga för att se om där finns vägledning att hämta av mer allmängiltigt värde för framtida tillämpning av skatteflyktslagen. Detta torde vara särskilt viktigt eftersom skatteflyktslagens tillämpning ofta uppfattas som svår att förutse.

Det är enligt min mening olyckligt att diskussioner kring skatteflyktslagen ofta förs i ett uppskruvat tonläge. Från ett läger påstås att skatteflyktslagen som sådan är oförenlig med grundläggande konstitutionella principer om legalitet och förutsebarhet. Och från ett annat håll hörs röster som försöker stigmatisera all befattning med förfaranden som över huvudtaget kan komma i närheten av att ens prövas mot rekvisiten i skatteflyktslagen.28

Jag tror att den rättsliga debatten mår bäst om den förs på en mer sansad nivå. På motsvarande sätt är det också viktigt att processföringen i de konkreta målen tar sin utgångspunkt i lagtexten. Det är inte ovanligt att diskussioner av mer moralisk karaktär förekommer i skatteflyktsprocesser, utan närmare koppling till lagens tillämpningsrekvisit. Således påstås ibland att ett ifrågasatt förfarande utgjort exempel på ”en aggressiv skatteplanering”, vilket antyder att den skattskyldige på något sätt har agerat omoraliskt eller i vart fall illojalt mot samhället. Det är givetvis tillåtet för envar att ha en uppfattning om god moral. Men eftersom moraliska aspekter på ifrågasatta förfaranden inte ingår i skatteflyktslagens tillämpningsförutsättningar ger en sådan diskussion föga vägledning för problemlösning i det enskilda fallet.

Per Holstad är verksam vid Skeppsbron Skatt.

Se Per I. Johansson, Riskklassificering av stora företag, SvSkT 2009 s. 942 ff. Författaren uttrycker bl.a. att det är dags för koncerner och rådgivare att ”ta ställning till på vilken sida man vill verka”. Om man vill ”göra rätt för sig” utlovas snabb och bra service, men om man ”vill arbeta i gränstrakterna mot skattebrott” kommer man få ett svårt klimat att arbeta i. Peter Nordquist har i samma nummer (s. 989) kommenterat innehållet i Johanssons artikel och därvid kommit med enligt min mening välbehövliga påpekanden. För egen del anser jag att det uppskruvade tonläget inte bara är obehagligt, utan visar dessutom på en beredskap att åsidosätta grundläggande demokratiska principer som allas likhet inför lagen liksom saklighet och opartiskhet. Vidare visar Johanssons artikel på en närmast total och olycklig sammanblandning av skatteplanering/skatteflykt å ena sidan och skattebrott å andra sidan. Vikten av att hålla isär dessa begrepp påtalades redan 1995 av Anders Hultqvist i Skattenytt (s. 578).