I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

Annacondia, Fabiola & van der Corput, Walter, EU VAT Compass 2010/ 2011. IBFD, 2010, 614 sidor.

Boken, som ingår i IBFDs serie av resehandböcker i fickformat, innehåller mervärdesskattedirektivet, EU-domstolens rättspraxis på momsområdet och en översikt över vilka särpräglade mervärdesskatteregler som finns i de olika medlemsstaterna.

Dimitrievski, Nick, Allmännytta som norm i svensk skatterätt – Om inkomstskattefrihet för ideella föreningar. Jure Förlag, 2010, 476 sidor.

Avhandlingen behandlar regelsystemet för inkomstskattefrihet avseende ideella föreningar. Det konstitutionella spänningsförhållande som ligger i den allmänt hållna lagstiftningstekniska konstruktionen av regelsystemet står i centrum för analysen. Författaren visar hur det är möjligt att förklara normen om allmännytta som en inkomstskatterättslig princip. Avhandlingen har tre syften. Det första syftet är att analysera innebörden av skattefrihetsinstitutets lagstiftningstekniska konstruktion och dess konsekvenser ur ett lagstiftar- och domstolsperspektiv. Det andra syftet är att kartlägga skattefrihetsinstitutets bakomliggande värdegrund. Det tredje syftet är att genomföra en kritisk förarbets- och rättsfallsanalys.

Eriksson, Asbjörn, Praktisk beskattningsrätt. Lärobok i inkomstbeskattning. Studentlitteratur, 17 upplagan, 2010, 546 sidor.

I denna välkända lärobok beskrivs det svenska skattesystemet. Den är uppdaterad med hänsyn till rättsläget i januari 2010.

Maisto, Guglielmo (red.), Residence of Individuals under Tax Treaties and EC Law. IBFD, 2010, 678 sidor.

Denna bok ger en genomgripande behandling av de rättsliga problem som kringgärdar individers skatterättsliga hemvist.

Mkrtchyan, Tigran (red.), ECJ Direct Tax Compass 2010. IBFD, 2010, 680 sidor.

Denna resehandbok i fickformat innehåller sammanfattningar av 158 rättsfall från EU-domstolen som är relevanta för direkt beskattning.

Olsson, Stefan, Sanktioner vid avvikelser från god redovisningssed. Iustus Förlag, 2010, 212 sidor.

I boken undersöks i vilken utsträckning exempelvis straffrättsliga påföljder eller administrativa sanktionsavgifter kan påföras vid avvikelser från god redovisningssed. Exempel på områden som undersöks är skattetillägg och bokföringsbrott.

Rasmussen, Mogens, International dobbelt beskatning. Thomson Reuters Professional, 2010, 182 sidor.

Boken innehåller en genomgång av artiklarna i OECDs modellavtal, med särskilt fokus på de artiklar som fördelar beskattningsrätten mellan avtalsstaterna. FNs modellavtal beskrivs också och det redogörs för de viktigaste avvikelserna mellan detta modellavtal och OECDs modellavtal. Härutöver behandlas situationer som omfattar tre olika stater.

Redovisningens A till Ö – Uppslagsboken för ekonomer. FAR SRS Förlag, 7 upplagan, 2010, 509 sidor.

I boken beskrivs grundläggande begrepp med kopplingen till konto i BAS 2010. Begreppen definieras och hanteringen i bokföring, bokslut och årsredovisning beskrivs. Regler och avvägningar vad gäller moms och inkomstskatt tas med i de fall detta är aktuellt. Upplagan är uppdaterad per den 1 januari 2010.

Tivéus, Ulf, Skatt på kapital. Norstedts Juridik, 13 upplagan, 2010, 341 sidor.

Denna bok är avsedd som en handbok för beskattning av aktier, optioner, terminer och alla andra delägarrätter, olika slag av fordringsrätter och andelar i handelsbolag, liksom för beskattning av bostadsrätter, villor och andra fastigheter. Den nya upplagan är uppdaterad med rättspraxis och lagstiftning till och med mars 2010. Alla nya finansiella instrument såsom CFD-kontrakt och olika swapar redovisas i boken. Dessutom behandlas gränsdragningen mellan ränta och kapitalvinst på olika instrument liksom alla nyheter för fåmansbolagsreglerna.

Weber, Dennis, European Direct Taxation – Case Law and Regulations. Kluwer Law, 2 upplagan, 2010, 1632 sidor.

Denna bok innehåller rättspraxis från EU-domstolen och EU-rättsliga rättsakter med koppling till direkt beskattning. Rättsfallen har försetts med sammanfattningar och rättsakterna redovisas i sina konsoliderade versioner.

Jur. kand. Anna Romby är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet och knuten till stiftelsen Centrum för Skatterätt.