Carneborn, Christian, Skatterätt – författningssamling med sakregister 1:13, Karnov group Sweden 2013, 475 sidor

En samling av den centrala lagstiftningen på skatteområdet och utdrag ur lagstiftning med koppling till skatteområdet, så som aktiebolagslagen och bokföringslagen. Innehåller även viktiga datum för beskattning samt ett antal tabeller med information gällande beloppsgränser och procentsatser för uträkningar för beskattningsåren 2012/13.

Dahlberg, Mattias, Internationell beskattning, 3 upplagan, Studentlitteratur 2012, 483 sidor

En genomgång av grunderna inom internationell beskattning från ett svenskt perspektiv. Utöver en inledande avdelning innehåller boken tre separata delar; intern internationell skatterätt, skatteavtalsrätt och EU-skatterätt. Den första avdelningen behandlar den svenska ensidiga behandlingen av internationella händelser, den andra ger en steg för steg-genomgång av användandet av skatteavtalen och den tredje en beskrivning av EU-skatterättens regler från både primär- och sekundärrätten.

Ecker, Thomas, A VAT-GST Model Convention, IBFD doctoral series, IBFD 2013

Inom området för VAT och GST (goods and services tax) är dubbelbeskattning ett allt större problem. Denna bok behandlar möjliga lösningar på problemet. Den lösning som ges mest utrymme är en möjlig modellkonvention rörande dessa typer av skatter. Ett stort antal frågor rörande dessa eventuella konventioner behandlas, bland annat rörande möjligheterna att använda och utöka de konventioner som finns rörande inkomstbeskattning och mer praktiska frågor rörande faktisk tilldelning av rätten att beskatta.

FAR Akademi, Skattevolymen 2013:1, FAR förlag 2013, 1000 sidor

Denna samling innehåller svensk skattelagstiftning, samt lagar om bokföring och årsredovisning. Även FARs uttalanden i etikfrågor och rekommendationer inkluderas, samt EU-lagstiftning på skatteområdet. Samlingen avslutas med siffror och tabeller viktiga på skatteområdet.

de la Feria, Rita & van Kesteren, Herman, VAT exemptions. Consequences and alternatives, Kluwer law international 2013

Målet med boken är att ge en helhetsbild av regler gällande undantag från beskattning på mervärdesskattens område. Funktionen och nyttan med dessa undantag behandlas tillsammans med ett antal frågor gällande bland annat möjligheten att utforma ett system där undantag från skattskyldigheten kan undvikas. Skillnaderna mellan modern och post-modern mervärdeskatt utgör en av huvudpunkterna i boken.

Fyhr, Karin, Norrman, Thomas & Stuart Bouvin Cecilia, Skattenyheter 2013 – skatter, personal och redovisning, Björn Lundén Information 2012, 170 sidor

Skattenyheter 2013 beskriver de skatteregler som gäller från årsskiftet 2012/13 inom inkomstbeskattningen och mervärdesbeskattningen. Boken innehåller även viktiga regler och förändringar inför deklarationen under 2013.

Fyhr, Karin, Svensson Bokelund, Ulf & Lundén Björn, Avdrag 2013: Uppslagsbok för företag och privatpersoner, Björn Lundén information 2012, 323 sidor

Ett upplagsverk över de avdrag som är möjliga att göra i inkomstslagen näringsverksamhet, tjänst och kapital. Avdragsmöjligheterna behandlas med exempel och hänvisningar till rättsfall.

Henkow, Oskar, Mervärdesskatt – i teori och tillämpning, Gleerups utbildning AB 2012, 125 sidor

Denna bok är att ses som en introduktion till den svenska mervärdesbeskattningen. Den inleds med en kort beskrivning av bakgrund till skatteformen, följt av ett avsnitt om teori och principer på området. Den större delen av boken är en genomgång av de regler som gäller för mervärdesbeskattning i Sverige, med de nödvändiga referenserna till de gemensamma regler som gäller inom EU och vissa internationella jämförelser. Framställningen varvar kommentarer om svagheter och styrkor med systemet med mer handfast fakta, som ett schema över hur omsättningsland avgörs för försäljning av tjänster.

Henkow, Oskar, The VAT/GST treatment of public bodies, Kluwer law international 2013, 232 sidor

Det har under senare år uppstått diskussion gällande nyttan med, och behovet av, att undanta det offentliga från mervärdeskattesystem. Denna bok diskutterar frågor rörande flera olika system för mervärdesskatt, där allt från system som helt undantar och system som inte alls undantar beskrivs. Frågor som behandlas är bland annat hur myndigheter kan behandlas som beskattningsbara personer och hur rätten till återbetalning kan utformas.

Lodin, Sven-Olof, Lindencrona, Gustaf, Melz, Peter, Silverberg, Christer & Simon Almendal, Teresa, Inkomstskatt: En läro- och handbok i skatterätt, Studentlitteratur 2013

En lärobok i inkomstskatterätt gällande både privatpersoner och företag. Boken innehåller en genomgång av tillämpliga regler även från en mer principiell synvinkel. Boken innehåller även ett stort antal exempel på effekterna av de beskrivna reglerna. Utöver rollen som lärobok så kan boken även fungera som handbok vid praktiskt arbete på grund av det omfattande materialet.

Markham, Michelle, Advance Pricing Agreements – past, present and future, Kluwer law international 2012, 388 sidor

I en värld där företag tvingas ta ställning till allt fler frågor gällande underprisöverlåtelser och internprissättningvid internationella transaktioner så utgör nu APAs ett allt vanligare verktyg. Boken beskriver den utveckling som har skett, främst genom exempel från bland annat USA och Australien, för att kunna ge en hel bild av verktyget som helhet. Innehåller material och synpunkter inhämtade från alla intressenter i skrivandet av APAs och tanken är att ge en genomgång av det arbete som krävs för att skriva dessa överenskommelser.

Micheau, Claire & Rust, Alexander, State aid and tax law, Kluwer law international 2012, 232 sidor

Texterna i denna samling har som mål att ge en klar bild av vilka typer av skattebeslut och åtgärder, så som lägre skattesattser inom vissa branscher eller andra typer av riktad hjälp, som kan anses vara statsstöd. Boken innehåller en genomgång av Kommissionens Code of Conduct och rättsfall från EU-domstolen. Andra frågor som tas upp är bland annat beräkningen av återbetalningar av statsstöd som ansetts otillåtna och hur reglerna om statsstöd kan användas inom den indirekta beskattningen.

Molin, Anna & Svensson Bokelund, Ulf, Traktamente – skattefritt och skattepliktigt, Björn Lundén information 2012, 141 sidor

Boken går igenom de regler som avgör om ersättning genom traktamente ska vara skattepliktigt eller skattefritt vid tjänsteresor, samt de nivåer som gäller för denna ersättning. Även regler gällande kostförmåner, reseersättningar och annat som är kopplat till resor i tjänsten behandlas.

Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning 2013:1 – Lagar och andra författningar som de lyder den 1 januari 2013, Norstedts Juridik AB 2013, 1060 sidor

Denna lagsamling omfattar alla väsentliga lagar på det skatterättsliga området. Boken är uppdaterad per den 1 januari 2013. Samlingen innehåller EU-rättslig lagstiftning på skatteområdet, såsom direktiven gällande direkt beskattning, samt OECD:s modellavtal. Sammanställningen avslutas med tabellöversikter. Samlingen är värdefull för den som vill ha en samlad överblick över den skatterättsliga lagstiftningen.

Peter Krohn arbetar som doktorand vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Hans forskning fokuserar på den internationella skatterättsliga behandlingen av betalningar av ränta och royalty. Vid frågor eller kommentarer nås Peter via mail peter.krohn@jibs.hj.se eller telefon 036-10 18 89.