Skattenytt har glädjen att i detta nummer presentera vad som kan anses ”hot stuff”: von Bahrs analys av målet gällande Nordic Capital och Eleonor Kristofferssons bidrag om vad regeringen kan göra/vad riksdagen kan göra när det gäller hanteringen av budgeten och skattelagarna. Två minst sagt aktuella frågor med stort allmänt intresse för alla som sysslar med skatterätt. Jag vill också nämna Andrés gedigna genomgång av förhandsbesked från Skatterättsnämnden. Slutligen vill jag rekommendera Kristofferssons replik mot von Bahr (Skattenytt nr 12/2013). Frågorna som hon och von Bahr diskuterat är synnerligen principiella, viktiga och relevanta: nämligen hur EU-rätten skall påverka svensk lag i ljuset av legalitetsprincipen. Kristoffersson finner:

”I HFD 2013 ref. 12 har HFD gjort ett klart uttalande om hur direktivkonform tolkning går till på mervärdesskatteområdet. Så länge lagtexten inte avviker från direktivets lydelse, utan direktivet får anses korrekt införlivat i svensk rätt, ska EU-domstolens tolkning av direktivet gälla – oavsett om detta leder till analogi- eller reduktionsslut. (...)

Min bedömning är att det är mycket troligt att denna långtgående princip om EU-rättskonform tolkning kommer att få genomslag på mervärdesskatteområdet i lägre domstolsinstanser och hos Skatteverket.”

Denna spaning kommer Skattenytt givetvis att följa upp. Jag önskar dig mycket nöje med läsningen av detta nummer. Glöm inte att följa Skattenytt på facebook.

Roger Persson Österman, Södermalm i slutet av januari.