A EUF-fördraget

A6 Övriga indirekta skatter

Registreringsskatt på fordon, accis

I förhandsavgörandet C-302/12 X mot Minister van Financiën var X belgisk medborgare. Hon har en mottagning i Nederländerna och äger där ett hus som hon bor i tillsammans med sin sambo, när mottagningen är öppen. Under övrig tid har paret en hyreslägenhet i Belgien.

X äger en bil som hon köpte i Belgien år 2004 och som hon använder såväl i Belgien som i Nederländerna både för privat bruk och för yrkesändamål. Vidare kör hon halva körsträckan i Belgien och andra halvan i Nederländerna. X registrerade sitt fordon i Belgien och betalade belgisk skatt med 4 957 euro för att ta fordonet i bruk. De nederländska skattemyndigheterna konstaterade 2006 att X använde sitt fordon på allmän väg i Nederländerna utan att ha erlagt bil- och motorcykelskatten, och beslutade att påföra henne 17 315 euro.

Domstolen fann att art. 43 EG ska tolkas så, att den inte utgör hinder för en medlemsstats lagstiftning enligt vilken skatt påförs första gången en personbil, som redan har beskattats i en annan medlemsstat på grund av registrering där, tas i bruk på allmän väg, när detta fordon huvudsakligen är ämnat att faktiskt och varaktigt användas i dessa två medlemsstater eller de facto används på detta sätt, förutsatt att denna skatt inte är diskriminerande.

Kommentar:

I avsaknad av harmonisering på unionsnivå gäller att de nackdelar som kan följa av att olika medlemsstater utövar sin beskattningsrätt parallellt inte utgör några restriktioner för den fria rörligheten, så länge utövandet av beskattningsrätten inte är diskriminerande, jfr t.ex. mål C-157/10. Som generaladvokaten påpekat i sitt förslag till avgörande, gäller att även om det antas att den händelse som grundar påförande av bil- och motorcykelskatt är identisk med den händelse som grundar påförande av den belgiska skatten för fordonets vid tagandet i bruk, är medlemsstaterna inte skyldiga att anpassa sina egna skatte- och avgiftssystem till de övriga medlemsstaternas skatte- och avgiftssystem i syfte att undvika dubbla pålagor.

Även om X i detta fall använder det aktuella fordonet för såväl privat bruk som för resor till och från den i en annan medlemsstat belägna arbetsplatsen, anses inte den nationella lagstiftningen leda till att personen förfördelas i förhållande till personer som bedriver enskild näringsverksamhet och som redan har påförts skatten, eftersom den som är bosatt i Nederländerna är skyldig att betala denna skatt oavsett om vederbörande bedriver sådan verksamhet eller inte, antingen när fordonet registreras i Nederländerna, eller när ett fordon som är registrerat i en annan medlemsstat tas i bruk på allmän väg i Nederländerna.

I förhandsavgörandet C-437/12 X mot Nederländerna prövades om en skatt på personbilar och motorcyklar (BPM) som X var tvungen att erlägga vid registrering i Nederländerna av ett motorfordon från en annan medlemsstat stred mot art. 110 FEUF. Fordonet vilket togs i bruk för första gången före den 1 februari 2008 importerades och registrerades i Nederländerna år 2010.

Skatteunderlaget för BPM ändrades fr.o.m. den 1 februari 2008. Det beräknas därefter inte längre enbart i förhållande till nettokatalogpriset, utan innehåller även en komponent som är beroende av hur stora fordonets koldioxidutsläpp är. I skatteunderlaget för BPM har den andel som avser nettokatalogpriset gradvis minskat till förmån för den andel som avser koldioxidutsläpp. Enligt BPM-lagen har den skattskyldige möjlighet att välja en lägre BPM, om det belopp som BPM skulle ha uppgått till vid den tidpunkt då motorfordonet togs i bruk för första gången i Nederländerna som nytt fordon, enligt de lagbestämmelser om skatteunderlag och skattesats som var i kraft vid den tidpunkten, var lägre än det belopp som beräknats för år 2010.

De begagnade fordon som registrerades för första gången före den 1 februari 2008, men som importerades och registrerades i Nederländerna mellan den 1 februari 2008 och den 31 december 2009 – på grund av undantaget från skatt med avseende på den del av BPM som beräknas i förhållande till koldioxidutsläppsmängden – beskattades lindrigare än liknande begagnade fordon som importerades och registrerades från och med den 1 januari 2010.

Enligt art. 110 första stycket FEUF är det förbjudet för alla medlemsstater att belägga varor från andra medlemsstater med högre interna skatter eller avgifter än vad som gäller för liknande inhemska varor. Domstolen fann därför att art. 110 FEUF ska tolkas så, att den utgör hinder för en sådan skatt som skatten på personbilar och motorcyklar om och i den omfattning denna skatt på importerade, begagnade fordon vid registreringen av fordonen i Nederländerna överstiger det lägsta återstående belopp av denna skatt som ingår i värdet på liknande begagnade fordon, vilka redan registrerats i den medlemsstaten.

Kommentar:

Ännu en dom där s.k. accis/registreringsskatt anses strida mot art. 110 FEUF. EU-domstolen har i ett antal domar fastslagit att ett beskattningssystem kan anses vara förenligt med art. 110 FEUF endast om det är fastställt att det är utformat så, att det under alla omständigheter är uteslutet att importerade varor beskattas högre än inhemska varor och att det således inte i något fall får diskriminerande effekter. Vidare har EU-domstolen vad gäller fordonsbeskattning slagit fast att denna fördragsbestämmelse syftar till att säkerställa att interna skatter eller avgifter ur konkurrenssynpunkt blir helt neutrala i förhållandet mellan varor som redan finns på den nationella marknaden och varor som importeras. Domstolen har även slagit fast att när en registreringsskatt erlagts i en medlemsstat, utgör skattebeloppet en del av fordonets värde. När ett fordon som är registrerat i den aktuella medlemsstaten därefter säljs begagnat i denna medlemsstat motsvarar fordonets marknadsvärde, vilket inbegriper den återstående delen av registreringsskatten, en procentandel av dess ursprungsvärde. Denna procentandel fastställs utifrån fordonets värdeminskning. Art. 110 FEUF åsidosätts om den skatt som ett begagnat fordon från en annan medlemsstat beläggs med överstiger det återstående skattebelopp som ingår i värdet på liknande begagnade fordon som redan registrerats i landet.

Fredrik Jonsson