B Direktiv

B6 Övrigt

Förhandsavgörande från EU-domstolen – ömsesidigt bistånd mellan medlemsstaterna

I EU-domstolens dom den 22 oktober 2013, mål nr C-276/12 uttalade domstolen i anledning av en begäran om förhandsavgörande från Republiken Tjeckien sammanfattningsvis följande (frågor besvarade i anledning av kontroll av självdeklaration avseende år 2004 i Republiken Tjeckien).

Unionsrätten, särskilt rådets direktiv 77/799/EEG av den 19 december 1977 om ömsesidigt bistånd mellan medlemsstaternas behöriga myndigheter i fråga om direkt beskattning och skatter på försäkringspremier, i dess lydelse enligt rådets direktiv 2006/98/EG av den 20 november 2006, och den grundläggande rätten att bli hörd, ska tolkas så att den inte ger den skattskyldige i medlemsstat någon rätt att bli underrättad om en begäran om bistånd som denna stat har framställt till en annan medlemsstat i syfte att bland annat kontrollera de uppgifter som den skattskyldige lämnat i sin självdeklaration, eller någon rätt att delta vid utformningen av den begäran som framställts till den tillfrågade medlemsstaten, och inte heller någon rätt att delta vid vittnesförhör som hålls av sistnämnda stat (direktivet har inte fått något SFS-nummer. I stället avses den svenska implementeringen).

Direktiv 77/799 reglerar inte frågan under vilka villkor den skattskyldige får bestrida riktigheten av de upplysningar som den tillfrågade medlemsstaten överlämnat och det innehåller inte några särskilda krav beträffande innehåller i de överlämnade upplysningarna. Domstolen uttalade också att sistnämnda direktiv inte reglerar frågan under vilka villkor den skattskyldige får bestrida riktigheten av de upplysningar som den tillfrågade medlemsstaten överlämnat och det innehåller inte några särskilda krav beträffande innehållet i de överlämnade upplysningarna.

Direktiv 77/799 har ersatts av Direktiv 2011/16/EU som trädde i kraft den 1 januari 2013, SFS 2012:843, Lag om administrativt samarbete inom Europeiska unionen i fråga om beskattning. Det nya direktivet hade inte medfört en annan bedömning i de aktualiserade frågorna ovan gällande tillämpningen av Direktiv 77/799. I stället innebär vissa av de nya reglerna, med ikraftträdande år 2015, att information på skatteområdet kommer att lämnas mellan medlemsländerna med automatik och i vissa fall utan föregående förfrågan. Se vidare Gustafsson Myslinski, IFA Branch Report Sweden 2013 och Kristoffersson – Leidhammar, Exchange of information in Sweden, EATLP, Istanbul 2014.

Börje Leidhammar