Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Sebastian Moll (sebastian.moll@kau.se). Litteratur kan skickas till Sebastian Moll, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.

Gyland, Christina, Jakobsson, Olof, Skatterätt – En introduktion, 11:e upplagan, Studentlitteratur 2015, 130 sidor

I denna titel presenterar författarna det svenska skattesystemets uppbyggnad på ett lättillgängligt sätt. De viktigaste skatteformerna såsom inkomstskatt och moms behandlas. Boken riktar sig till studenter på grundkurser vid universitet och ?högskolor, men kan med fördel även läsas av dem som önskar få en överblick över den svenska skatterättens grunder.

Henkow, Oskar, Mervärdesskatt i teori och tillämpning, 3:e upplagan, Gleerups 2015, 124 sidor

Boken introducerar mervärdesskatten genom att gå igenom centrala rättsregler och rättsfall. För att illustrera de mest invecklade områdena använder sig författaren av praktiska exempel. Målgruppen är i första rummet studerande vid olika juristutbildningar och vid ekonomutbildningar, men även praktiskt verksamma kan ha nytta av framställningen.

Melz, Peter, Kristoffersson, Eleonor, Mervärdesskatt, 18:e upplagan, Iustus 2015, 118 sidor

Som veteran i sammanhanget ger Mervärdesskatt i sin 18:e upplaga läsaren en introduktion till den skatteform som är statens viktigaste inkomstkälla. Författarna har hållit fast vid det tidigare formatet och upplägget samtidigt som den nya upplagan har fått en modernare och mer lättillgänglig struktur. Författarnas avsikt är främst att nå studenter som vill veta hur skatten är uppbyggd.

Miller, Angharad, Oats, Lynne, Principles of International Taxation, 4:e upplagan, Bloomsbury Professional 2015, 766 sidor

Författarna introducerar i detta verk den internationella beskattningsrätten för läsaren. Även om vissa exempel utgår från författarnas hemland Storbritannien, presenterar verket material som är relevant även för en internationell läsekrets. Boken behandlar centrala problem inom internationell beskattning och presenterar exempel och diagram som hjälp för läsaren.

Påhlsson, Robert, Momsfri sjukvård – En rättsvetenskaplig studie av EU-rätten och dess genomförande i svensk rätt, Iustus 2015, 208 sidor

Från huvudregeln att moms ska tas ut på alla varor och tjänster finns det vissa undantag. Sjukvårdundantaget är ett sådant. Det ökade utbudet av vård utanför den offentliga sektorn har inneburit att detta undantag har fått en kraftigt ökad betydelse. Författaren genomför i denna rättsvetenskapliga studie en granskning av hur mervärdesskatteundantaget för sjukvård är konstruerat i EU-rätten samt hur det har genomförts i svensk rätt.

Sebastian Moll är doktorand i civilrätt vid Karlstads universitet.