Året börjar närma sig sitt slut och det innebär att 2016 är i antågande, med det även nya bestämmelser om skattetillägg och dubbelprövningsförbud. Detta ämne behandlas av Katarina Fast i den första artikeln i det här häftet. Förändringarna är dock omfattande och därav behandlas ämnet i två delar varav nästa publiceras i nr 12 av SkatteNytt – något att se fram emot i julhetsen!

I det andra bidraget diskuterar Gustav Ahl HFD:s praxis avseende s.k. kattrumpor. Även om praxis verkar ligga fast återstår dock att se om förändringar är att beakta i framtiden eftersom utredning av vissa frågor som är kopplade till fastighets- och stämpelskatt har beslutats.

Om traditionen hade följts skulle det här numret av SkatteNytt innehålla en genomgång av första halvan av 2015 års förhandsbesked avseende indirekt skatt. Förändringar på ordförandeposten och funderingar i redaktionen på vad vi ska göra med bidragen som lyfter fram förhandsbeskeden är en förklaring till att bidraget saknas i det här numret.

Redaktionen och redaktionskommittén har beslutat att avsluta de stående bevakningarna av förhandsbesked för såväl direkt som indirekt skatt. Skatterättsnämndens hemsida tillgängliggör motsvarande material och SkatteNytt kommer istället att fortsätta bevaka och diskutera intressanta förhandsbesked i sin löpande bevakning. Vi vill därför rikta ett varmt tack till Peder André som under flera år bidragit med en redogörelse för förhandsbesked avseende direkt skatt. Det bidrag som presenterades i nr 10 var därmed det sista.

Jan Kleerup och Mattias Fri behandlar den senaste mervärdesskatterättsliga praxisen i sitt bidrag. Bland annat så diskuteras försäkringstjänster och garantier.

SkatteNytt syftar till att ge en bred bild av skatterätten och inom ramen för detta behövs även debatter. I det här numret är det hanteringen av fastighetstaxeringsärenden som står i förgrunden. Fortsätt gärna diskussionen på SkatteNytts sida på Facebook!

Utöver artiklar och debatter presenterar Peter Melz en bokanmälan av Anna Rombys avhandling som försvarades vid Uppsala universitet i maj i år. På sedvanligt vis presenterar också Sebastian Moll litteratur som kan vara av intresse för ytterligare fördjupning.

Pernilla Rendahl