Annika Arnström och Karolina Silvén riktar kritik mot Skatteverkets handläggning i fastighetstaxeringsfrågor, bland annat i fråga om taxeringen av specialenheter samt kring handläggningstider vid omprövning. Skatteverket välkomnar en diskussion som utgångspunkt för förbättring, även om vi inte riktigt delar den bild som artikelförfattarna beskriver. Skatteverkets strävar efter att, inom fastighetstaxeringen liksom på andra taxeringsområden, upprätthålla en handläggning och ett bemötande som upplevs som offensivt, pålitligt och hjälpsamt av medborgare och företag.

Skatteverket beklagar att artikelförfattaren inte upplever att vi utför vårt uppdrag kring fastighetstaxeringen på ett tillfredställande sätt. Skatteverket är medvetet om att det finns förbättringsmöjligheter i vårt arbetssätt. För att kunna fortsätta vårt förbättringsarbete i verksamheten är vi tacksamma för uppgifter som kan ligga till grund för detta arbete.

Skatteverket känner inte igen bilden att vi är ovilliga att diskutera vårt förfarande eller att vi inte redovisar rättsliga skäl för beslut. Skatteverket är positivt till samverkan och dialog i vår verksamhet. Inför varje fastighetstaxering presenteras till exempel föreskrifter och allmänna råd på ett branschmöte för diskussion och synpunkter. Även konsekvensutredningarna till föreskrifter och allmänna råd upprättas och remitteras externt. Vidare är Skatteverkets uppfattning att rättsliga skäl redovisas i besluten som i sin tur kan överprövas av domstol.

Fastighetstaxeringsområdet har under en period haft problem med att hålla korta handläggningstider på omprövningsärenden. Fastighetstaxeringskontoret är väl medvetet om problemet och arbetar aktivt för att minska omprövningsärendenas handläggningstider.

Vid fastighetstaxeringen 2007 upptäcktes många felaktigheter som pekade mot att en djupare kontroll av specialenheter behövdes vid kommande taxering. Vid den allmänna fastighetstaxeringen 2013 (AFT 13) gjordes därför en utökad kontroll av specialenheter. Blanketten vid AFT13 utformades så att fastighetsägaren skulle ange fastighetens huvudsakliga användning. Kontrollen medförde att många specialenheter omklassificerades till, i huvudsak, skattepliktiga hyreshus eller småhus på grund av att nya omständigheter blev kända.

Handläggningen av omprövningsärenden på Skatteverkets initiativ, efter taxeringsperiodens utgång, har i något fall hanterats mindre bra vilket är beklagligt. Rutinerna har nu setts över vilket ska säkerställa en korrekt handläggning i fortsättningen.

Den kritik som artikelförfattaren har framfört kommer att analyseras närmare och utgöra underlag i vårt förbättrings- och kvalitetsarbete. Vi välkomnar och tar gärna emot synpunkter på vårt arbete så vi kan rätta till eventuella brister och förbättra verksamheten.

Sven Brodd är kontorschef fastighetstaxeringskontoret, Lena Abrahamsson är sektionschef rättsavdelningen och Tomas Algotsson är enhetschef rättsavdelningen samtliga vid Skatteverket.