Leif Mutén avled den 8 juni 2016 efter en lång tids sjukdom. Han blev 87 år och var under sin aktiva gärning en framstående forskare på skatteområdet. Vid 33 års ålder blev han utsedd till professor i finansrätt med finansvetenskap vid Uppsala universitet. Han hade dessförinnan studerat såväl ekonomi som finansrätt och disputerat på avhandlingen ”Inkomst och kapitalvinst”.

1968 började Leif arbeta vid Internationella valutafonden (IMF) i Washington DC som senior advisor och fortsatte med det fram till sin pensionering 1991. Arbetet vid IMF innebar att Leif arbetade som rådgivare vid utformning av skattesystem i flera länder, bland annat många i Afrika. Erfarenheterna från IMF tog Leif med sig när han tillträdde en professur i internationell skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm vid sin återkomst till Sverige. Han stannade på den positionen till 1995 och arbetade även som rektor mellan 1997–1999 för Stockholm School of Economics i Riga.

Under de år då jag hade Leif Mutén som handledare (1995–2000) gick Sverige med i EU och måste snabbt anpassa sig för att ha en chans att i någon mån påverka besluten. I likhet med många framstående kolleger var Leif Mutén mycket intresserad av EU-rätten och sysslade mer än gärna med de problem och utmaningar som anslutningen väckte och som var ämnet för min avhandling.

Med den omättliga vetgirighet som utmärkte Leif fick vi flera år tillsammans där vi utbytte åsikter och analyserade skattesituationen i de olika medlemsländerna. Principerna för ömsesidigt erkännande, proportionalitet och subsidiaritet, som är den europeiska integrationens grundvalar, blev för Leif ett intresseområde lika viktigt som den svenska finansrätten, där han glänste och var erkänd och aktad i hela världen. Hans vassa kritik gick inte obemärkt förbi. Det räcker att hänvisa till hans artiklar om den svåra anpassningen för de svenska institutionerna (Regeringsrätten 100 år, red. AK Lundin, hans artiklar om Barsebäck, till exempel ”Konsten att undvika EG-domstolen”, Svenska Dagbladet 3 december 1999, och så vidare.)

Leif Mutén vann hela vår professions beundran, inte bara med sina skrifter (vem i våra dagar blir kompetensförklarad till en professur med endast en doktorsavhandling i bagaget?) utan också tack vare sin språkbegåvning (han upptäckte och korrigerade fel i mina franska manuskript och översatte mina artiklar till svenska) och sin generositet (vem av oss har inte haft nytta av hans skarpa tillrättavisningar och konstruktiva kommentarer?). Mer än tio år efter hans ”pensionering” från den akademiska skattevärlden nämns fortfarande Leif Muténs namn aktivt i IFA:s, EATLP:s och IMF:s kulisser. Det var mig en ära och en glädje att vara Leifs elev, och jag hoppas att jag i min undervisning och forskning kan förmedla den stringens, precision och kreativitet som han övade mig i.

Cécile Brokelind är professor i handelsrätt vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.