Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Autilia Arfwidsson (autilia.arfwidsson@jur.uu.se). Litteratur för framtida litteraturavsnitt kan skickas till Autilia Arfwidsson, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Lang, Michael, Pistone, Pasquale, Rust, Alexander, Schuch, Josef, Staringer, Claus, Pillet, Patrice, CJEU Recent Developments in Value Added Tax 2017, Linde, 2018, 408 sidor.

I CJEU Recent Developments in Value Added Tax 2017 analyseras nya mål av särskild betydelse från EU-domstolen på området indirekt beskattning. Analyser görs av avgöranden inom utvalda områden, till exempel Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna och mervärdesskatt, skattesatser och beskattningsunderlag, samt avdragsrätt. Både akademiker, regeringsföreträdare och praktiskt verksamma jurister har varit med och bidragit till arbetet med boken. Boken är användbar för alla som arbetar professionellt inom indirekt beskattning, då den bidrar med djupgående analyser av hur alltmer komplexa regler tillämpas i praktiken.

Mark Pit, Harm, Dispute Resolution in the EU, IBFD, 2018, 1807 sidor.

Inom EU har skiljemannakonventionen historiskt sett varit ett betydelsefullt instrument för att lösa tvister rörande internprissättning. Sedan konventionens antagande har man försökt att förbättra dess funktioner, bland annat genom en uppförandekod som har utvecklats av det gemensamma forumet för internprissättning i EU. Denna doktorsavhandling är uppdelad i två delar. I den första delen analyseras och utvärderas skiljemannakonventionen. Fokus ligger främst på att utvärdera om konventionens nuvarande regler, tillsammans med uppförandekoden, är tillräckliga för att lösa tvister gällande internprissättning inom en period av tre och ett halvt år. I den andra delen av boken diskuteras den senaste utvecklingen på området inom EU, nämligen antagandet av direktivet om skattetvistlösningsmekanismer under 2017. Förutom att analysera direktivets tillämpningsområde, utvärderas även om direktivet kommer att medföra en förbättring av skattetvistelösningen inom EU.

Autilia Arfwidsson är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.