2024-02-27

FAR-kommenterade ärenden från RI

FAR har kommenterat två av de sex ärenden som avgjordes vid årets första sammanträde i februari.

Vid senaste sammanträdet avgjordes totalt sex ärenden. RI beslutade att i två av fallen meddela erinran och i fyra av fallen att meddela varning, varav två förenades med sanktionsavgift. FAR har kommenterat två av ärendena.

I det ena kommenterade ärendet ansåg sig revisorn inte kunnat erhålla tillräckliga revisionsbevis och därför varken till- eller avstyrkt resultat- och balansräkningarna. RI ansåg dock att det endast är möjligt i de fall som anges i ISA 705 p. A8–A12, när bristen på revisionsbevis beror på externa omständigheter, vilket inte var anledningen i det aktuella fallet. Revisorn borde i stället ha lämnat ett uttalande med reservation eller avvikande mening i de fall det kan föreligga väsentligt fel i årsredovisningen och då även avstyrka fastställande av räkningarna. Revisorn tilldelades en varning.

Det andra kommenterade ärendet handlar om revision av en insamlingsstiftelse. Ärendet behandlar flera olika frågeställningar och FAR har valt att kommentera frågan om engagemangsbesked. Revisorn hade inte haft möjlighet att erhålla engagemangsbesked från banken och valde därför andra metoder för att kontrollera saldon på konton, bl.a. genom att logga in i banken för att beräkna saldot, vilket enligt RI inte är tillräckligt. FAR påpekar att RI inte utesluter att revisorn kunde införskaffat engagemangsbesked genom att kunden beställde engagemangsbesked för revisorns räkning. Det framgår dock inte i RI:s skrivning hur revisorn ska ha kontroll över processen för beställning av engagemangsbesked. Revisorn tilldelades en varning förenad med sanktionsavgift.

Här kan du ta del av de senaste avgörandena från Revisorsinspektionen.
Kurser inom

Revision

Vi har grundläggande och kvalificerade revisionskurser anpassat för olika branscher och behov.

Se FAR:s kurser inom revision

Utbildningspaket online

I Utbildningspaketet online får du som kvalificerad ekonom allt från korta nyhetsuppdateringar till fördjupande kurser inom redovisning, revision, skatte- och momsfrågor.

Detta ingår i utbildningspaketet

  • En nyhetsdag online
  • Fri tillgång till sex olika nyhetswebbinarier
  • Fri tillgång till över 35 olika onlinekurser
Se allt innehåll här