2024-02-20

Kommande samverkan mellan Riksbanken och FI om kontracykliska buffertvärden

Regeringen föreslår att Riksbanken ska beredas tillfälle att yttra sig innan Finansinspektionen beräknar det kontracykliska buffertriktvärdet och fattar beslut om det kontracykliska buffertvärdet.

En av makrotillsynsåtgärderna i EU:s regelverk om kapitaltäckning för banker ställer krav på att banker ska ha en kontracyklisk kapitalbuffert, vilken syftar till att det ska finnas kapital i banksektorn som bankerna kan använda i en ekonomisk nedgång. På så sätt understödjs kreditgivningen i kriser och den ekonomiska nedgången dämpas.

Enligt 7 kap. 1 § lagen (2014:966) om kapitalbuffertar beräknar FI varje kvartal det kontracykliska buffertriktvärdet, som ligger till grund för beslut om att fastställa eller ändra det kontracykliska buffertvärdet. Det senare värdet ligger i sin tur till grund för beräkningen av storleken på bankernas kontracykliska kapitalbuffertar. Mot bakgrund av den växelverkan som finns mellan det kontracykliska buffertvärdet och penningpolitiken finns det enligt regeringens mening skäl att formalisera samverkan med Riksbanken inför beslut om kontracykliskt buffertvärde. Enligt förslaget ges Riksbanken således möjlighet att lämna sina synpunkter innan beslut fattas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

Vid senaste beräkningen i december lämnade FI det kontracykliska buffertvärdet oförändrat jämfört med föregående kvartal, vilket innebär att det buffertvärde på 2 procent som började tillämpas den 22 juni 2023 ska fortsätta att gälla. Det kontracykliska buffertriktvärdet beräknades till 0 procent.

Här kan du ta del av lagförslaget om samverkan mellan Riksbanken och FI.
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner