Högsta förvaltningsdomstolen ändrar ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden. En utlandsboende person med tio procent av rösterna i ett svenskt börsbolag anses inte obegränsat skattskyldig i Sverige.

En svensk medborgare som till största delen bott utomlands sedan 1989 ägde indirekt via bolag 5,5 procent av aktierna och hade 10,3 procent av rösterna i ett svenskt börsbolag. Hen undrade vilka skattekonsekvenser som skulle uppstå om det indirekta ägandet övergick till direkt ägande via utdelning och utskiftning. Huvudfrågan som prövades i Skatterättsnämnden, och senare av Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, var om sökanden ansågs ha väsentlig anknytning till Sverige.

Den som inte vistas stadigvarande i Sverige, men som har väsentlig anknytning hit, anses nämligen som obegränsat skattskyldig. Begreppet väsentlig anknytning kom till för att förhindra skenbosättning utomlands för att undkomma skatt.

Vid bedömningen av om en person är obegränsat skattskyldig ska en samlad värdering göras av omständigheter som om personen är svensk medborgare, om hen varit bosatt i Sverige och om det finns ett ekonomiskt engagemang genom innehav av tillgångar som leder till väsentligt inflytande i näringsverksamhet i Sverige.

HFD konstaterade i det aktuella fallet att det förutom det svenska medborgarskapet endast var det indirekta aktieinnehavet som gav väsentlig anknytning till Sverige. HFD ansåg att inflytandet i bolaget var begränsat trots den höga röstandelen. Innehavet skulle snarare ses som en kapitalplacering eftersom aktieägaren varken direkt eller indirekt tagit aktiv del i bolagets verksamhet.

HFD fann därför att sökanden inte hade väsentlig anknytning till Sverige. Hen är därför inte heller obegränsat skattskyldig här.

Högsta FörvaltningsDomstolen 2828-16.

Maria Bengtson