2024-04-26

Balans: Frågor och svar om kontrollbalansräkning

Inledningen av 2024 har inneburit fler konkurser än vanligt enligt myndigheten Tillväxtanalys. I en artikel från tidningen Balans kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på vid upprättande av kontrollbalansräkning – ett verktyg för att avstyra konkurs.

Det är Joakim Söderin (Grant Thornton) som bland annat reder ut när skyldigheten att upprätta KBR uppstår, vilka tillgångar som kan värderas upp eller aktiveras som tillgång i en KBR samt om en revisor måste nämna en eventuell kontrollbalanssituation i revisionsberättelsen.

En annan artikel konstaterar att sammanlagt 268 auktoriserade revisorer under 40 lämnade yrket under åren 2021–2023. 92 procent av dem kom från en Big 8-byrå. Vad som lyfts fram som hoppfullt i sammanhanget är att färre unga revisorer lämnade yrket under 2023 än under 2021 och 2022, det återstår att se om detta är ett tecken på att trenden håller på att vända.

Det har också publicerats ett antal artiklar som följer upp Balans jämställdhetsundersökning, som vi tidigare skrivit om, där representanter från Big 8 uttalar sig om undersökningen och hur de själva jobbar med jämställdhetsfrågor.

Balans har även pratat en stund med Bo Karlsson, som går in på sitt andra år som ordförande för föreningen XBRL Sweden. Digital taggning och hållbarhetsinformation är två fokusområden för föreningens arbete inför framtiden.

Här hittar du samtliga artiklar från tidningen Balans.

 

Här kan du läsa frågor och svar om kontrollbalansräkning.
Kurser inom

Redovisning

FAR har ett av marknadens största kursutbud för dig som kontinuerligt behöver kompetensutveckling inom redovisningsområdet.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner