2024-03-26

Uppskjuten tillämpning av CSRD väcker förvåning

I en artikel från tidningen Balans kommenteras regeringens nyligen presenterade lagrådsremiss som bland annat senarelägger tillämpningen för företag av allmänt intresse med fler än 500 anställda.

Stora börsnoterade företag och koncerner med över 500 anställda ska enligt lagrådsremissen tillämpa de nya reglerna första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av juni 2024, vilket innebär att första rapporteringsår för dessa företag blir 2025 och inte 2024 som utredningen föreslog. Farhågor finns att det uppskjutna tillämpningsdatumet kan göra att Sverige tappar ledartröjan i ett internationellt perspektiv vad gäller hållbarhetsarbetet. En annan konsekvens kan bli att företag som omfattas av CSRD i senare etapper saknar referensmaterial att förhålla sig till.

Nedan följer ett urval av andra nyligen publicerade artiklar från tidningen Balans:

  • Frågor och svar om e-faktura. Anna Elverheim från Nätverket för Elektroniska Affärer reder ut en del frågetecken, bland annat vilket system som krävs för att kunna använda sig av e-faktura, vilka krav som ställs på en mottagare och varför det finns en prisskillnad mellan PDF- och e-faktura.
  • En majoritet av riksdagspartierna säger nej till återinförd revisionsplikt för de minsta företagen. Utredningen Bolag och brott har bland annat föreslagit att ett eventuellt återinförande av revisionsplikten ska gälla alla aktiebolag. Endast S och V är positiva till utredningens förslag.
  • Så vill riksdagspartierna försvaga de kriminella nätverkens ekonomi. Flera partier lyfter samarbete mellan olika myndigheter som verktyg i kampen mot den ekonomiska brottsligheten. Vissa partier vill också utöka Bolagsverkets ansvar så att myndigheten ska få en mer kontrollerande funktion.
  • EY minskar antalet utlandskurser för sina anställda, med målet att företaget ska vara klimatneutralt till 2025.
Här kan du läsa om reaktionerna på den uppskjutna implementeringen av CSRD.
Kurser inom

Hållbarhet

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Hållbarhet? FAR har en rad kurser inom hållbarhet och hållbarhetsredovisning för dig som är controller, ekonomiansvarig, redovisningskonsult eller revisor.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner