2024-01-23

ESRS: EU:s nya hållbarhetsstandarder finns nu tillgängliga

I december publicerades de nya standarderna för hållbarhetsrapportering i Europeiska unionens officiella tidning. Dessa standarder styr hur rapporteringen enligt CSRD ska göras från räkenskapsåret 2024.

CSRD/ESRS omfattar i detta första steg företag och organisationer av allmänt intresse som under räkenskapsåret haft i genomsnitt minst 500 anställda. Värt att notera är att CSRD etapp 1 riktar sig till färre företag än de som omfattas av årsredovisningslagens (ÅRL) krav på hållbarhetsrapport. ÅRL:s krav omfattar noterade och onoterade företag med mer än 250 anställda. Dessa sistnämnda företag ska för räkenskapsåret 2024 fortfarande avge en hållbarhetsrapport enligt ÅRL. CSRD (som är en ändring i redovisningsdirektivet) ska implementeras i svensk lagstiftning senast den 6 juli 2024, utredningen bakom de nya svenska hållbarhetsreglerna kan du ta del av här.

ESRS (European Sustainability Reporting Standards) bygger på principen om dubbel väsentlighet. Det innebär att företag ska redogöra både för hur hållbarhetsfrågor påverkar verksamhetens prestation och position, men också hur själva verksamheten påverkar sin omgivning. ESRS täcker in följande områden:

ESRS 1Allmänna krav. Har fokus på transparens: hur bör företag presentera och arbeta med sin hållbarhetsinformation? Syftar till att ge en grundläggande förståelse för ESRS struktur och de allmänna kraven för utarbetande och presentation av hållbarhetsinformation i enlighet med CSRD.

ESRS 2Allmänna upplysningar. Här fastställs de upplysningskrav som gäller för samtliga företag oavsett vilken sektor de är verksamma i och som gäller för alla hållbarhetsfrågor.

Ämnesspecifika standarder för upplysningar med fokus på tio ESG (Environmental/Social/Governance)-områden. Utfallet av företagets dubbla väsentlighetsanalys avgör om rapportering krävs eller ej: 

  • ESRS E1Klimatförändringar
  • ESRS E2Föroreningar
  • ESRS E3Vattenresurser och marina resurser
  • ESRS E4Biologisk mångfald och ekosystem
  • ESRS E5Resursanvändning och cirkulär ekonomi
  • ESRS S1 Den egna arbetskraften
  • ESRS S2Medarbetare i värdekedjan
  • ESRS S3Berörda samhällen
  • ESRS S4Konsumenter och slutanvändare
  • ESRS G1Affärsetik

Om ett företag drar slutsatsen att en hållbarhetsfråga som faller under en ämnesspecifik standard inte är väsentlig och därför utelämnar alla upplysningskrav kopplade till det ämnet, kommer företaget att behöva presentera en kort förklaring av slutsatserna från sin väsentlighetsanalys för den frågan. Detta gäller alla ämnesspecifika standarder förutom ESRS E1 Klimatförändringar, där en detaljerad förklaring av slutsatserna måste presenteras inklusive en framåtblickande analys.

FAR har i tidningen Balans framfört kritik mot den svenska översättningen av ESRS, som anses vara bristfällig. Enligt uppgifter arbetar EU redan med en reviderad översättning.

 

 

Här kan du ta del av ESRS-standarderna.
Kurser inom

Hållbarhet

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Hållbarhet? FAR har en rad kurser inom hållbarhet och hållbarhetsredovisning för dig som är controller, ekonomiansvarig, redovisningskonsult eller revisor.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner